И Скайп под лупата на полицейщината

skype-4
Небезизвестната компания Skype е на път да вземе обратен завой по отношение на политиката си, относно личните данни на своите потребители, и по-скоо на поверителността на въпросните данни. Това съобщават световните медии.

Намеренията на Skype са да разреши на полицията зад океана да изисква информация за потребителите на услугите на компанията. Според световните издания, правоохранителните органи многократно са се оплаквали, че при подслушване на телефонни разговори на предполагаеми престъпници, единият от двамата събеседници предлагал на другия „да минат на Skype“, след което възможността за подслушване отпадала.
Както е известно, по принцип Skype гарантира недостъпност на трафика, позовавайки се на високото ниво на кодиране на сигнала. При това връзката се осъществява между два компютъра, без да преминава през централни сървъри, което е още една гаранция за поверителността на връзката.
Въпреки упоритата си съпротива срещу натиска, оказван върху компанията от нейното създаване през 2003 г., явно по някакъв начин щатската полиция е успяла да придума Skype да й сътрудничи. Това неминуемо ще доведе до загуби на част от преимуществата на пазара на комуникации за Skype, тъй като без гаранцията за пълна конфиденциалност на информацията компанията автоматично се приравнява на много други доставчици на интернет връзки.

mediacafe.bg
– Димо Димчев