Ще изчезне ли пластмасата от живота ни?

plastic-world
Наред със всичките проблеми пред човечеството като недостиг на ресурси, на горива, замърсяване, гладуващи страни и т.н и т.н., съществува още един въпрос, над който учените си „блъскат” главите. И той е, как да се намери заместител на пластмасата. Този материал, който така дълбоко се е загнездил в ежедневието ни се създава на базата на токсични масла, а освен това се преработва много трудно.

Изглежда, че има решение на този проблем, тъй като група изследователи от Института по биологии в Харвард смятат, че са открили заместител на пластмасата. Според тях решението се крие в насекомите и по-точно в структурата на техните крила.

Според тестовете, проведени в Харвард, кутикулата на крилата (тънки нишки, покриващи крилата на насекомите) представляват едни от най-твърдите, най-универсалните и здрави структури в света. Това покритие подпомага, както физическата, така и химическата защита, без да добавя тегло и обем. Уникалната структура съдържа хитин, полимер, полизахарид и протеин.
Опитвайки се да пресъздадат въпросната структура учените успели да проектират в изкуствени условия прозрачна и тънка лента, която има същия състав и структура като кутикулата на насекомите. Те нарекли новия материал “Shrilk“, тъй като той се състои от коприна, протеина фиброин и хитин, извличан от черупките на скариди.
Твърдостта и здравината на „Shrilk” не отстъпва по нищо на алуминиевите сплави, а освен това е два пъти по-лек. Предимствата на продукта не свършват дотук. „Shrilk” има изключително лесна преработка без негативни последствия за околната среда, поради факта, че е биологичен. Учените са убедени, че в близко бъдеще той може да стане универсален заместител на пластмасата.

mediacafe.bg
– Димо Димчев

За автора