Книга представя последните години на Гео Милев с анархиста Георги Шейтанов

Анархистът Георги Шейтанов „излиза на светло“ в най-новата книга на Христо Карастоянов. Близкият приятел на Гео Милев и човек, оказал огромно влияние върху развитието на списание „Пламък“ е една от най-противоречивите личности на XX век. Книгата на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“ ще бъде представена на 28 май в Аудитория 10 на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ от самия автор.

"Една и съща нощ” е разказ за светлото другаруване между двама големи мъже – Гео Милев и Георги Шейтанов. И за последните две години от техния покосен от барутното време живот: време на мечтатели и поети и време на конформисти и ренегати, време за яростно свободолюбие и време за предателство, време за живеене и време за смърт…

Години след гибелта на двамата изящната и горда Мила Гео Милева пише: „Не ще преувелича, ако Ви призная даже, че мъката ми за Гео щеше да загуби много от горчивината си, ако Г.Ш. беше останал жив.”

В „Името” Христо Карастоянов се питаше: „Какво би било, ако…” Резултатът беше една тъжна приказка за принцеса без царство, преживяла целия грохотен ХХ век. Сега в „Една и съща нощ” въпросът вече е друг: „А защо не?…” – и в търсенето на отговора авторът разказва за разтърсваното от атентати и подлост време на 20-те години като за днешния наш ден. А героите си описва като наши съвременници. Или поне каквито биха могли да бъдат… Защо не?

Книгата с издава от ИК „Жанет 45“. Срещата на 28 май е открита за студенти, преподаватели и гости.

За автора

Вашият коментар