Креативни табели призовават да пазим Пловдив чист

Поставят забранителни знаци за превенция от замърсяването след събития в парк Лаута

Възможно ли е една забранителна табела да промени отношението на хората към чистотата? Това е възможно, убеждават ни от сдружение БГ Бъди активен с нов социален експеримент – поставяне на креативни забранителни знаци в парк Лаута. Това е поредната акция сред гражданите, с която от БГ Бъди активен целят да бъде привлечено вниманието на хората към нуждата от лична отговорност в опазването на чистота.

Табелите #безотпадъци имат послания, които чрез силата на хумора, да провокират гражданите да се замислят по темата за общата ни отговорност към градските пространства. Дизайните на въздействащите и забавни знаци са избрани от жури, след като сдружението проведе конкурс сред дизайнери, студенти и хора на изкуството на теми:  „Чиста градинка/парк“, „Кучето е отговорност“ и „Фасове“.

Инициативата е част от дългосрочната програма на „БГ Бъди активен“ „_МЯСТО България“, с която от сдружението се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда. Поставянето на забранителните табели в Тракия се осъществява в партньорство с район Тракия – Община Пловдив.

Сигурен съм, че малките промени в средата могат да доведат до грандиозни промени в поведението. С леко намигване табелите целят да насърчат промяната в отношението към чистотата и условията, в които живеем. И това е възможно. Поставяйки тези табели, седмица преди предстоящите големи събития в парка се надяваме те са успеят да привлекат вниманието на хората към това, какво оставят след себе си самите те, а и големите събитиякато цяло. Не трябва да забравяме, че можем да се забавляваме на чисто и да пазим средата около нас, за да ни бъде приятно и утре, след събитието да бъдем отново тук – в любимия парк на тракийци “, коментира Костадин Димитров, кмет на район Тракия.

Радваме се, че срещнахме подкрепа от Общината на район Тракия за пореден път. Искаме да вдъхновим хората да бъдат креативни, активни и отговорни към мястото, в което живеят. Според представително проучване сред пловдивчани от миналата година  около 60% от гражданите са били свидетели на безразборно изхвърляне на отпадъци и опаковки, но едва малко над 4% посочват, че редовно правят забележка на нарушителите. Вярваме, че е въпрос на време и натрупване на положителни примери, за да се случи това.“ – казва Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на програмата _Място България.

*В проучване, което БГ Бъди активен осъществи през 2019-та сред гражданите на Пловдив, жителите заявяват, че опазването на околната среда е много важно за тях – цели 68% твърдят така, но за сметка на това тези, които на практика редовно събират отпадъците разделно в домакинството си са само 27%. Подобна е ситуацията и по отношение на търпимостта към замърсяването – около 60% са били свидетели на безразборно изхвърляне на отпадъци и опаковки, но едва малко над 4% посочват, че редовно правят забележка на нарушителите.  

Като част от програмата _Място България в Пловдив продължават да се случват още много кампании и инициативи целящи да ангажират хората със заобикалящата ги среда – облагородяване на градски зони, почиствания, провеждане на образователни вечери с цел насърчаването на разделното събиране на отпадъци и убеждаването им че рециклирането има смисъл, както и различни събития, посветени на устойчивия начин на живот. 

*По време на събитието ще бъдат спазени всички предписани мерки за безопасност с нужната дистанция, осигурени консумативи, дезинфектанти, ръкавици, чували стикове за събиране на смет, репеленти както и извозване на отпадъците на специално определени за целта места. 

_МЯСТО България се реализира благодарение на подкрепата на Фондация Кока-Кола

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

За автора

Вашият коментар