Криворазбраната демокрация

Живеейки в демократична държава, имаме право да гласуваме т.е да избираме кой да ни управлява. Много мои връстници обаче не гласуват като си мислят, че по този начин изразяват своя протест. Други не гласуват, защото не знаят нито имената на партиите, нито на лидерите им, но това също било вид протест. Да си го приезнаем – обичаме да гласуваме за неща като „Music Idol” или „България търси талант”.

По-интересно е, а и не изисква никакво усилие от страна на драгия зрител. Още повече чрез такива предавания човек се чувства важен – точно неговият вот е преобърнал временното класиране и то само срещу символичните 1,20 лв (без ДДС разбира се). А чувството – ах, безценно!
Не трябва да се подценява и възможността всеки път, когато стане въпрос за политика, човек да изрецитира така добре заучените фрази, които е чувал от „по-големите”. Може да се включат и експресивни изрази, засягащи родата на личности от политически живот, както хиперболи и сравнения с животни. На това му се казва криворазбрана демокрация.

mediacafe.bg
– Анита Апостолова

 

За автора