MediaCafe съветва: Увеличете паузите по време на работа

Почивките за пиене на кафе в офиса повишават работоспособността на служителите, твърди изследоване, цитарано от в. „Дейли телеграф“. Това се дължи най-вече на кофеина, който подобрява паметта и концентрацията на работещите и намалява броя на допуснатите грешки, казват учените.

Според изследователите, пиенето на кафе може да намали инцидентите по време на работа, както и непосредствено след това при хора, работили дълги смени, и дори да предотврати медицински грешки при дълги лекарски дежурства.

Резултатите са от 13 различни изследвания, проведени сред служители, които работят на смени. Участниците били разделени на две групи. На едната било раздадено да пият кафе, а на другите плацебо. Тези, които поемали кофеин се представили по-добре в тестовете за преглед на паметта и концентрацията, в сравнение с другите, които не пили кафе.

Според други научни експерименти обаче ефектът на кофеина върху паметта и концентрацията е краткотраен. Много по-добър в това отношение е зеленият чай, сочат данните от тези изследвания.

mediacafe.bg

За автора