Пародия на „протест“ премина през София. България ви се смее!

protestparodia
Служители на общини, цигани и други обикновенни граждани излязоха на контрапротест в София под мотото „Не на екологичния рекет” в подкрепа на лобистките поправки в Закона за горите, приети от депутатите на ГЕРБ. Организираният от гражданското движение „Природата за хората”, зад което стоят интересите на „Витоша ски”, „Юлен”, „Първа инвестиционна банка” и бизнесмена Цеко Минев, започна в 12:00 часа от площад „Народно събрание”. Ясно бе, че повечето хора са били закарани насила и не знаеха за какво протестират всъщност.


Протестиращите
от Сапарева баня, Самоков, Смолян, Берковица, Дупница и Банско преминаха покрай Народното събрание и продължиха към Министерския съвет, за да връчат в президентството и в Министерския съвет петиция до държавния глава Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.
Издигнаха плакати с послания „Не искаме работа в чужбина”, „Дайте зелен светофар на туризма”, „Няма да сечем гори”. Ораторите на протеста Владимир Каролев и Тончо Токмакчиев говориха пред събралото се в подкрепа на лобисткия закон множество. „Къде бяха така наречените еколози да протестират срещу бракониерството и бракониерската сеч в Рила, Пирин, Стара планина и Странджа? Много ме дразни как някакви хора заявяват някаква кауза, едва ли не техните идеи и техните помисли са най-чисти, а в действителност в България има много места, които представляват интерес за еколозите, но те не са ходили там”, заяви емоционално Токмакчиев за „OFFNews”.
Организираните от „Природа за хората” протестиращи заявиха, че масовите протести отпреди няколко дни били „платени”, а днешната проява отразявала „истинските искания на народа”. В пълен контраст с това твърдение обаче, самоопределилите се като „привърженици на ски туризма” се оказаха представители на Община Банско, дошли организирано от протеста. Те били освободени от работа днес, тъй като Община Банско „ги подкрепяла за шествието”. Аналогичен е случаят и с Община Костенец, която пък осигурила автобус на „привържениците на ски туризма”. Представители на общините Сапарева баня, Смолян, Дупница, Самоков, Добринище и Берковица също взеха участие в дирижирания от властта контрапротест.
Акцията на „привържениците на ски туризма” се отличи със завидно „добра“ организация – на протестиращите бяха раздадени знаменца на България и Европейския съюз и жълти свирки, с които да „озвучават” проявата. Фирмен камион на „Девин” АД разхлаждаше в горещия ден участниците в протеста с безплатна минерална вода, а специално нает за митинга гайдар от Разлог „подгряваше” събитието.
Исканията на контрапротестиращитеса за запазване на планираните лобистки промени в Закона за горите. Участниците в протеста подкрепяли съхранението на природата, но искали децата им да останат да живеят у нас, а не да ходят да работят в чужбина. „Хората, които протестират, искат да защитят перспективата на своите планински райони и работните си места с изграждане на ски писти и спортни съоръжения”, обясни един от участниците, който е бил докаран лично от кмета на градаи, за да протестира.
Протестиращите, сред които и голям брой български мюсюлмани и роми, очевидно обединени от любовта си към планината и ски спортовете, се събраха около паметник „Цар Освободител” пред парламента, а след това потеглиха в посока Министерски съвет, за да връчат декларацията си на премиера Бойко Борисов.
В отговор на инспирирания от властта митинг, обявилите се срещу скандалните поправки в Закона за горите активисти готвят ново шествие довечера. На него те ще настояват горите да не бъдат изсичани с цел изграждане на ски съоръжения в интерес на близки до властта бизнесмени.

mediacafe.bg

За автора