Пловдив отбелязва 170 години от рождението на Иван Вазов

С тържествено шествие, организирано от Народна библиотека „Иван Вазов” и Община Пловдив, днес ще бъде отбелязана 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

 То ще бъде водено от Духов оркестър Пловдив с диригент Николай Гешев и ще тръгне в 10.30 часа от НБ „Иван Вазов“, като ще премине по Главната улица – “Княз Александър I“ и ул.“Христо Г. Данов“ , за да стигне до паметника на Иван Вазов в Дондуковата градина.

Там в 11.00 часа ще бъдат произнесени слова и положени венци и цветя. Поканени да се присъединят към шествието са всички институции, носещи името на Иван Вазов, както и обществени организации и граждани.

Нашият град има особени причини да почита по подобаващ начин големият българин. Времето от 1880 до 1886 година Патриарха на българската литература прекарва в Пловдив. Това е  един от най-активните и силни негови периоди.

Вазов е депутат в Областното народно събрание на Източна Румелия, председател е  на Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание „Наука“, заедно с Константин Величков редактират вестник „Народний глас“ и издават първото чисто литературно списание „Зора“, както и книгата „Българска христоматия“, чрез която запознават читателите със сто наши и чужди автори.

В Пловдив Иван Вазов пише „Епопея на забравените“, „Немили-недраги“, „Чичовци“, стихотворенията „Българският език“, „Новото гробище на Сливница“ и разказът „Иде ли?“.

За автора

Вашият коментар