Ruby стана на 20

Езикът за програмиране Ruby стана на 20 години. Началото на неговото разработване се крие в далечната 1993 година, когато на 23-ти февруари  японския програмист Юкихиро Мацумото започва работа по него. Само след две години, през 1995 година, Ruby е представен широката аудитория.

Една от версиите за името на езика гласи, че името Ruby (англ. рубин) е било взаимствано и дадено аналогично на езика за програмиране Perl, чиито особености на синтаксиса и семантика се използва в Ruby.

Още в годината на своятра поява в Япония – 1995 година Ruby завоюва огромна популярност. Извън пределите на страната обаче езикът не се радва на широко познание, понеже отсъстват описание и документация на английски език. Те се появяват едва през 1997 година и тогава започва разпространението на Ruby в целия свят.

Основното предназначение на Ruby е създаване на прости и в същото време понятни и лесно разбираеми програми. При Ruby не е толкова важна скоростта на работа, а краткото време на разработка и простотата на синтаксиса. Ruby се използва от NASA, NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), Motorola и други големи организации.

Ruby е включен в почти всички Linux дистрибутиви, достъпен е и за други операционни системи.

За автора

Вашият коментар