Само 200 души на протеста вчера

Само 200 от 6 милиона българи казаха НЕ на безразличието към убийството на 24-годишния Боби Райнов. За сметка на това всеки един от нас е със собствено мнение, винаги готов да се включи в инициативи, винаги компетентен по всички въпроси. Опре ли ситуацията до там да се действа и да се иска конкретно обяснение по случая обаче търпението надхвърля всички очаквания. Ние от mediacafe също не сме за пример, защото подобно на хилядите заявили присъствие не отделихме от „ценното си време“, за да покажем отношение присъствайки пред парламента. Нищо не може да ни оправдава сега освен да си вземем поука и поне следващия път да няма оправдания.

На 4 юли Борислав Райнов, който е трябвало да навърши 25 години на 4 август, е бил пребит до смърт от банда озверели цигани в столичния квартал „Овча Купел“, на ул. „Барите“. Веднага след инцидента близки, приятели и познати на убития Боби сформират група в социалната мрежа „Фейсбук“ , чрез която зоват на протест пред Парламента – срещу бездействието на властите.

Първоначалната версия, която се разпространява по случая, е:

„В дъното на възникналия между жертвата и нападателя скандал е алкохолът. Преди инцидента жертва и убиец пили заедно на улица „Барите” в района на Факултета. В един момент се сбили,  а убиецът безпощадно умъртвил Райнов. Той издъхнал от раните си пред една от къщите в ромската махала, разположена между кварталите „Овча купел” и „Факултета”. Според полицията нападателят успял да избяга, но полицията бързо отцепила района и го заловила скоро след извършването на зверското престъпление“.

Да, ама НЕ! Истината далеч не е такава!

Убитият Борислав НЕ е пиел алкохол, а свадата е станала, след като приятел му се обадил, да го помоли за помощ, защото цигани му налитали да го бият. 24-годишният Боби веднага се е отзовал на помощ. Свадата тръгнала, защото била отправена забележка към циганите да не замърсяват толкова много столичния квартал, а според друга версия – да намалят музиката. След това десетки цигани са се нахвърлили върху Боби. Според очевидци мургавите нападатели са били близо 40 и  въоръжени.

На мястото на събитието е имало две патрулки с полицаи, които не си помръднали пръста, за да помогнат.

Това разказват приятели на Боби. Той е убит жестоко, насечен многократно с брадва, а медицинският екип се е забавил повече от 40 минути.

Шефът на СДВР Валери Йорданов е разпоредил проверка на тезата, че на мястото на убийството на 24-годишния Борислав Райнов е имало две патрулки с полицаи.

Проверката трябва да приключи най-късно до следващия вторник, съобщи в парламента вътрешният министър Цветан Цветанов.

Самият той изказа съболезнования на близките на убитото от тълпа цигани момче, но призова да се изчака с резултата от проверката, преди да се лансират версии.

Тази сутрин пък по бТв лидерът на Евророма Цветелин Кънчев бе категоричен, че убийството не е резултат от етническа вражда.

Предстои ДНК-експертиза да установи кой е убиецът на момчето, което през август щеше да навърши 25 години.

По думите на Цветанов сравнителният ДНК-анализ се налага, защото аутопсията е установила, че Борислав е починал вследствие на черепно-мозъчна травма. Така че първоначално задържаният заподозрян не е бил убиецът.

инфо и снимки – bnews.bg

mediacafe.bg

За автора