Покри ли се четвъртата власт???

Огромно петно бе лепнато върху т.нар. Четвърта власт в четвъртък вечер. В центъра на столицата, на прочутите жълти павета, пред Народното събрание се бяха събрали неколкостотин души, протестиращи срещу настоящата власт, или по-конкретно срещу органите на реда.  След варварството на престъпниците единици бяха медиите, които отразиха случая, при това повече от скандално – изкарвайки го като пиянска свада. Ние обаче написахме истината, такава каквато е и ви информирахме за протеста на близките и познати на Боби пред Парламента.

Той обаче бе отразен по скандален начин. Или по-точно не бе отразен! Броени бяха журналистите, които отидоха да отразят важното от всякаква гледна точка събитие при Опашката на коня в столицата. Още по-срамното и дори опасното в случая, че най-големите не пратиха свои представители. Държавната ни телевизия за пореден път показа и доказа, че не е нито на хората, хранещи я волно или неволно със своите данъци, и най-малкото може да се нарича обществена! В централната емисия „По света и у нас“ не се чу и думичка за случващото се на пъпа на София.Не се чу дума и в емисията „Календар“ по „Нова телевизия“, което също буди недоумение. А това е втората по гледаемост телевизия в България! От трите големи единствено бТВ излъчи обширен репортаж, запазвайки лидерската си позиция по популярност сред населението.

Тук трябва да поздравим и такива като ПРО.БГ и ТВ7, които следят случая от самото му начало, както и „Канал 3″, излъчил директно в ефир целия протест, придружен с множество интервюта с най-важните лица. Другата държавна медия, която всички ние храним – Българското национално радио, също остана безучастна! Все пак ще отбележим, че единствено Българската телеграфна агенция отсрами с информация по темата колегите си, на които им осигуряваме заплатите. А къде беше пресата? Двата уж най-авторитетни ежедневника – „24 часа“ и „Труд“, не написаха и ред. Такъв нямаше и във вестници като „Стандарт“, „Монитор“, „Сега“, „Новинар“ и кой знае в колко още, които пропускаме. Дали всички тези медии си дават сметка до какво може да доведе тяхното мълчание? Не всичко е пари, „колеги“! А тези пари, които ви карат да мълчите, бързо-бързо могат да бъдат оцапани с още по-голямо количество кръв при следваща подобна трагедия. Какво все пак се случи пред Парламента?

Стотиците съпричастни с близките на Борислав Райнов бяха там с български знамена, за да разкажат какво действително се е случило, а не какво се говори и пише. Майката на убития Боби – Галина Райнова, говореше с високоговорител пред хората, като основният акцент в думите й беше за вината на властта в лицето на полицията, която е останала безучастна по време на фаталното сбиване.

„Синът ми отиде да помогне на свой приятел, който е бил нападнат от незаконно настанили се в квартала роми. Когато Боби е пристигнал, там вече е имало полицейски служители, които обаче останали безучастни в заформилото се меле между 50 цигани и 4 българи. Синът ми е бил тежко ранен, а линейката пристигнала след цели 45 минути, когато той е бил вече мъртъв. Виновни за това са властите, които са позволили незаконното настаняване на ромските жители, както и полицаите, които не са реагирали адекватно“, разказа майката пред журналистите.

В един момент към протеста се присъединиха националистически организации с расистки скандирания, като сред тях имаше и момчета с черни качулки и татуировки с пречупени кръстове. Те се опитаха да всеят смут и да провокират конфликт с пазещите наблизо полицаи, но бяха омилостивени от Галина Райнова, която чрез високоговорителя ги призова да се въздържат от хулигански прояви. Малко по-късно от Народното събрание излезе председателят Цецка Цачева и под бурните освирквания на тълпата и викове „Оставка!“ проведе разговор с майката на Борислав. В него тя гарантира, че близките и българското общество ще бъдат информирани за това как върви разследването. Самата Галина Райнова призна пред медиите, че е получила уверение лично от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, че случаят няма да бъде потулен, както се говори в публичното пространство. Не се съмнявайте, че „Разкрития“ ще продължи да следи темата и ще ви информира за всичко, което се случва около разследването на това варварско убийство на млад българин!

снимки – bnews.bg, инфо – razkritie.com

mediacafe.bg