Иде футболен комунизъм

Огромна опасност се задава за всички любители на футбола в България. Клубните босове и телевизиите, излъчващи мачовете от вътреншото първенство лобират за спирането на качествения европейски футбол. Накратко – няма да гледаме Барселона срещу Реал М, заради ЦСКА – Академик Сф, примерно. Официално това се прави заради повишаване на интереса към мачовете от „А” група, неофициално – всичко е за пари.

Кратко обяснение за все още незапознатите с пъкления план. Ринг и ПроБг забавиха сериозна част от парите, които дължат на клубовете за ТВ права от миналия сезон. Телевизиите платиха над 50 милиона за тях и твърде вероятно възвращаемостта е в пъти по-малка, което нарушава предварителните им планове. За да се избие инвестицията трябва да се привлече повече приход от реклама. Рекламата пък се нуждае от аудитория. Аудиторията на българския футбол не може да бъде голяма, когато на съседния канал върви английската Висша лига, испанската Примера, италианското Калчо или немската Бундеслига. Затова решението е едно – спиране на излъчването на европейския футбол. Логично, всеки, който ще намаже от ТВ парите подкрепя идеята и така дървото остава за нас – зрителите.

Само че аз искам да гледам хубав футбол, а не ръгането по родните ниви. Защо се прави това? Заради повишаването на интереса ли? Питам: колко души ще предпочетат скучното кюскане по телевизора пред разходка със семейството или бира с приятел? Който обича да гледа българското първенство, ще го направи дори по същото време да има европейски мач.

Подобно крайно решение може да се оправдае, ако клубовете работят за подобряване на оканото състояние на футбола. Ако имаме хубави стадиони, добри терени, прилични футболисти и работещи школи, а в същото време липсва интерес, тогава бих разбрал този ход за популяризиране на българския футбол.

Сега запалените по футбола деца какво да правят? Вместо да гледат и попиват джентълме

нското отношение от големите играчи, ще трябва да гледат как батковците от Левски и ЦСКА се псуват и искат да се бият при всяко спорно положение. Или най-сетне ще разберат, че за всяка загуба са виновни съдиите…? Каква ще бъде мечтата на малките? Да играят на „Камп ноу” и „Олд Трафорд” или един ден да стъпят на неповторимия терен на „Овча купел”?!

Някой ще каже: Едно време като нямаше европейски футбол по телевизията, стадионите ни се пълнеха! Да, така е. Ама едно време бългаските клубове млатеха грандове от Стария континет. Затова бяха пълни стадионите!

Ако се стигне до спирането на истинския футбол, дано парите от пустите ТВ права се влагат правилно. Все си мисля обаче, че това няма да доведе до значително повишаване на интереса към нашето първенство. По-скоро ще има бум на продажбата на сателитни антени. Защото колкото и да не им се иска на някои хора, не могат да забранят на Sky Sports, TVE, RAI и Eurosport дават качествен футбол.

И дано някой някога да разбере, че не геноцидът над футболния фен, а усърдната и постоянна работа ще вдигне нивото на футбола, а оттам и интереса към него.

Вашият коментар