Сипете амоняк на колицата

Както всички ние прекрасно знаем Япония е друга вселена, паралелна или не, но друга. Поредното доказателство в тази посока идва от автомобилното изложение в Женева тази година, където малките (но само на ръст!) хора от страната на изгряващото слънце представиха GT86.

Интересен е обаче фактът, че разработката е дело на италианския производител на гуми Marangoni. GT86 получава своя облик изцяло от Toyota Racing Company Italia, но модификацията на Marangoni е сериозна. Окачването прави колата по-ниска от GT86 с 35 мм, което акцентира върху елегантността на 19-инчовите джанти. Червените еко гуми са M-Power EvoRed от Marangoni – направени на базата на „трето поколение“ полимери с ниско съпротивление при търкаляне и с добро сцепление.

Вътрешният дизайн на това невероятно возило е изцяло спортен – от седалките, до алуминиевите педали и компоненти от въглеродни нишки. Основната новост обаче, е при двигателя на GT86-R, който работи със система Bigas International NH3, използваща амоняк за гориво, който идва от допълнителен резервоар! Колата може да се движи с NH3 при ниски скорости и да работи в режим на нулеви емисии или пък на обикновен бензин.

Технологията за използване на амоняк изисква специфичен редуктор на налягане и блок за управление като не трябва да да се забравя фактът, че тази GT86 има модифицирана система за входящия въздух, както и за отработените газове, което пък осигурява обща мощност  на автомобила от 220 к.с.

toyota-gt-86-2

 

Вашият коментар