Спиш ли? – Спя и сънувам, Пловдив

Хубавият ни град, Пловдив.
Горд съм, че мога да се нарека “майничка“, че в моя град има култура, дух, че има граждански позиции.

Толкова високопарни определения, а не са подплатени с нищо, като започнем с управата на града ни и стигнем до всеки един от нас…

А градът ни наистина е вечен, наистина е красив, втори като него едва ли има, и това го казваме всички, не защото сме пловдивчани, а защото е така с тези красиви хълмове, с тези наследства от древни времена и с “уникалните“ нови възвишения… Едно две, три нови молчета, ето това е новата мода на пловдивчани, но те посегнаха и на онова вечното, онова, което е създала природата. Онова, което е преживяло вековете, не епохите. На тази планета ние ликвидирваме с лека ръка едното тепе – Марковото, разрушено преди век. Да кажем хората тогава са били прости неуки…
А днес, какви сме драги “моладжии“?
Днес, когато се видя, че ТЯ майката ЗЕМЯ, ако пожелае ще унищожи с лекота нашия измислен модерен свят- един вулкан остави милиони на земята, а това е само един.
Но да се върнем в Пловдив и по специално на „Младежкия хълм“, уникално зелено местенце в задъхания с газове град. Минаваш от едната страна, някой си „селянин“ сложил найлони и телени ограждения.
Къде го има това??? (виж галерията)
Отиваме по-нагоре. Няма лампи, няма една нормална атмосфера за спорт и отдих, но пък имаме 2 антени оградени с тел и бетон. Кажете това пък къде го има? Ще ви кажа в Булгаристан –  едната антена на радио леещо слузеста чалга, другата по окрепната там си личи, че е играла пара, тя е на оператор.
Къде спахте господа еколози?  Само акции на събиране на хартиики и найлончета с някакви си европосланици ли може да правите? Явно това ви стига? Или може би това е модерно? Така ли правят американците?
Дори на господата моладжии не им стигат трите бетонени хълма, но и се натрисат най-нагло и на това истинското, вечното тепе. Вяка вечер кола след кола се качва, изчоплят се килограми семки, фасчета и всякакви боклуци. Как модерниният пловдивчанин ще се качи до горе пеш, да нее луд. Нали трябва да е по хитрец от останалите.
Драги ми Екозащитници, вашите колеги по света щяха да направят и невъзможното за да опазят това богатство.
Ако имахме нормална община отдавна нямаше да има достъп на коли до горе, нямаше да има и железни кули с бетон и тел, нямаше да има и огради с найлони… Така е в белите държави… А тук чалга, семки, найлони, молове…
Мнение на читател
Стойчо Ангелов – mediacafe.bg

За автора