Създават космическа библиотека

mks

 

Мултимедийна библиотека с музика, филми и аудиокниги ще бъде създадена на Международната космическа станция (МКС). Това съобщава източник от Института за медико-биологически проблеми към Руската академия на науките (РАН). На станцията вече е факт голяма колекция с музика и филми. Всеки ден на станцията получават актуалните новини,  а за Нова година екипажът ще получи и „празничните програми“.

Специалистите, които осъществяват психологическата подкрепа на космонавтите в орбита, разказват за промените в работата и програмите си: „Сега имаме възможност да държим на борда на руския сегмент на станцията около два терабайта данни, затова решихме да създадем голяма библио-, аудио- и видеотека и да я попълваме всеки ден“.

 

Специалистите не уточняват на какъв принцип се подбират музиката и филмите, дали се отчитат желанията на космонавтите. Не се казва също на какъв език са дублирани филмите и кои телевизионни канали попадат в „информационния блок“. Така например в момента езикът на двама от тримата души на МКС са с роден език английски.

 

mediacafe.bg – Димо Димчев