Windows 8 на индиански!

Езиков пакет за Windows 8, който превежда операционната система на езика чероки пуска интернет гиганта Microsoft. Той се използва от американски индианци, които живеят в югоизточната част на Съединените щати. Въпросният език се говори от около двайсет хиляди души, концентрирани в три от щатите.

Това е стопроцентов реверанс към индианските племена от страна на Microsoft, тъй като е обществена тайна, че производителите на софтуер често ги пренебрегват. Чрез този подарък интернет гиганта прави решителна крачака в посока опазването на  идентичността на коренното население на САЩ. Този акт  придобива още по-голяма сила и превръща Microsoft в нещо повече от иниоциатор на проекта, след като се знае,че под 10% от народа на чероки може да говори родния си език, което поставя този народ в графата на загиваща етнос с култура, която скоро може да бъде напълно претопена и забравена.

Преводът на интерфейса в новата система е извършен с помощта на доброволци и включва 180 хиляди думи. Изпълнението на този амбициозен проект е отнело на създателите му 18 месеца. Готовият пакет е достъпен и може да се използва от всеки, който иска да пробва Windows 8 на чероки. Превеждането е срещнало някои проблеми, тъй като част от думите, използвани в операционната система нямат аналог на чероки.

Новото попълнение е от фамилията на ирокезките езици и се използва от най-цивилизованите и интегрирани индианци в САЩ.

С пускането на езиковия пакет за Windows 8 не приключва работата по интеграцията на индианския език. Подготвя се версия на чероки и за излизащия през следващата година офис пакет Microsoft Office 2013.

cherokee.03

 

 

Вашият коментар