Tattoo – Назад към корените

Етимология на думата  – Татуировка (tattoo) произхожда от полинезийските думи “ta“, която означава рисунка, и „toua” – дух, душа.

В Таити има легенда, която разказва за кръвосмешението между баща и неговата дъщеря Хина (и двамата били богове). Тя му родила дъщеря, която от своя страна също му станала жена и му родила три деца – двама сина – Матаматаару и Титипо и една дъщеря – Хинаеререномой .  За да запази целомъдрието на Хинаеререномой, майка ѝ я охранявала много строго. Братята  ѝ обаче изрисували телата си, за да привлекат вниманието ѝ, и тя сама избягала при тях.

Новозеландският мит издига в култ татуирането на лицето. За племето на маорите тези рисунки служат като постоянна бойна украса и са показател за доблестта и социалното положение на притежателя им.

Рискове
Възможни са възпаление и различни инфекции на кожата, защото татуировките са все пак вид рани, които е важно да заздравеят правилно.;  заразяване с хепатит – затова се увери , че студиото разполага с автоклавна машина за стерилизация на инструментите.

Премахване на татуировки
Има различни начини, но най- често използваният е лечението с лазер. В зависимост от възрастта, размера и вида на татуировката (аматьорска или професионална),  дълбочината, на която е проникнал пигмента, се определя и каква техника на премахване трябва да бъде използвана.

Интересни факти
Създателят на Музея за татуировки в Оксфорд Лионел Tиченър започва да събира tattoo- произведения на изкуството през 1975. Две важни покупки са катализаторът за създаването на музея. Едната е малка кутия със стари машини за  татуиране, както и чертеж, подписан от Джордж Бърчет – Дейвис     (един от първите големи татуисти сред моряците) от 1904 година.
Джулия Гнус – 55-годишна американка от Калифорния е най-татуираният човек в света. 95 процента от тялото на ѝ е покрито с всякакви татуировки, което ѝ спечелва място в книгата за Рекордите на Гинес.


mediacafe.bg
– Анита Апостолова