Трудов договор или не? Това е въпросът

Ето, че лятото дойде и е време за активна почивка и незабравими спомени, които да ни топлят през зимата. За някои лятото е възможност да изкарат малко банкноти с Пенчо Славейков, което също е добра идея, защото залежаването по диваните през горещините крие рискове като поява на мързел, скука и предозиране с телевизия. Симптомите са ясни – обаждате се на майка си в съседната стая, за да превключи канала вместо вас, защото  дистанционното е на повече от една ръка разстояние.

Но все пак да се върнем на главната тема, която е : Няколко съвета за какво трябва да внимавате, когато си търсите работа. Няма да се спирам на това как да се държите по време на интервюто като ви казвам, че не е желателно да дъвчите дъвка, да се въртите на стола или да пускате шеги за външния вид на бъдещия си работодател. По тази тема са изписани хиляди статии и книги, които са лесно достъпни.
Но наистина е важно да сключите трудов договор независимо колко време възнамерявате да работите. Той е вашата гаранция, че няма да бъдете излъгани относно размера на възнаграждението си.
В трудовия договор присъства и работното време, което означава, че когато оставате извънредно на работа, трябва да ви се заплаща допълнително. Трудовият договор трябва задължително да се сключва в писмена форма. Не правете устни договорки, които по никакъв начин не фигурират в трудовия договор.

Видове трудови договори

1. Безсрочен трудов договор – сключва се за неопределено време;

2. Срочен трудов договор – сключва се:
• за определен срок, който не може да бъде по-дълъг от 3 години;
• до завършване на определена работа;
• за заместване на работник или служител, който отсъства от работа;
• за работа на длъжност, която се заема с конкурс-за времето, докато бъде заета въз основа на конкурс;
• за определен мандат, когато такъв е установен от съответния орган.
И като последен съвет бих добавила да се забавлявате, защото всяка работа има своя чар.

mediacafe.bg
Анита Апостолова

 

За автора