Впрягат маймуни в изучаването на космоса

Дали може да има връзка между маймуните и космоса? Отговорът клони към категоричност, в положителен план. И не случайно! – защото учени от Института по медико-биологични проблеми към Руската академия на науките обучават маймуни да управляват курсора на компютъра с поглед. Четете внимателно, за да разберете каква е връзката с космоса.

Та, директорът на института, академик Игор Ушаков обяснява, че по време на експеримента в различни участъци на мозъците на приматите са били внедрени специални датчици. "Възникна биологична обратна връзка между измененията в електрофизиологичната активност на мозъка на маймуните и движението на курсора на монитора", казва Ушаков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По този начин опитните животни могат да управляват стрелкичката на екрана, без да се докосват до мишка или джойстик. При вкусна награда, приматите виждат изображението й на екрана и биват обучавани да придвижват курсора до нея с очи. И, ето ви развръзката – резултатите от експеримента ще бъдат използвани от човека при усвояването на космоса, убедени са учените. "След като постигнем добри резултати с приматите, ще можем да моделираме по подобен начин операционните функции по време на междупланетни експедиции", допълва директорът на института.

Ако всички тези експерименти се развият в правилната посока, въпросът, който понякога си задаваме, когато хорските ни нещица се скофтят – „защо ли сме слезли от клона”,  изцяло ще загуби  своя смисъл!

 

За автора

Вашият коментар