Връчват наградите „Пловдив“ на Римския стадион

Официалната церемония за връчване на статуетките и дипломите на тазгодишните носители на престижната „Награда Пловдив“ ще се състои тази вечер от 19.00 часа на Римския стадион.

Музикален домакин на събитието е Фолклорен ансамбъл „Тракия“ Пловдив с директор и главен художествен ръководител професор Даниела Дженева. Водещи на церемонията ще бъдат Златка Далчева и Владислав Севов от БНТ-2, а автор на сценария е големият български поет, драматург и писател Недялко Славов.

Входът за събитието е с покани, а самата церемония може да бъде гледана на живо от два екрана, които ще бъдат разположени до Римския стадион и до археологията на площад Централен, както и по БНТ-2..

Всяка година в навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Кметът на Пловдив връчва престижното отличие „Награда Пловдив“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година. 

Общо 79 бяха предложенията, внесени за удостояване с „Награда Пловдив“ за събития и културни факти, реализирани през 2019 година в общо 12-те категории. Голям бе и интересът към новата категория Специалната награда „Пловдив” за изключителни постижения и цялостен принос в областта на изкуството и културата, която бе въведена за първи път.

Припомняме, че за първи път тази година наградата за всяка категория е 2000 лева, а за новата „Специална награда за цялостен принос – 10 000 лева.

Предвид извънредното положение и мерките във връзка с COVID – 19, Община Пловдив взе решение тази година награждаването да се състои в две части. Всички победители получиха своята парична награда още през май, когато бяха обявени със специално видео обръщение от кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Вашият коментар