За комата на българската музика

raffi_plovdivclubs

 

Спомняте ли си имаше едно такова явление, наречено ‘’българска музика’’? По-скоро българска поп и рок музика. Имаше години, в които тя беше на върха, правеха се хитове, носещи послание, със смислен текст и готино звучене. ‘’Златните години’’ на българската музика бяха някъде към края на 90-те и първите 4-5 години от Новия век. Може би шоубизнеса тъкмо потръгна, но прекалено рано му подрязаха ‘’крилцата’’.

Със закриването на единствената телевизия, популяризираща и подкрепяща българската музика и изпълнители, сякаш настъпи и техния залез. И сега БГ музиката сякаш стана ъндърграунд. Дори даден изпълнител и група да издаде нов сингъл или клип, възможността да узнаете за това става много малка. Просто няма трибуна, освен интернет, където да се запознаете и следите творчеството на любимците си.

 

А изпълнителите смятат, че щом няма да ги дават по телевизията и да ги въртят по радиата, няма смисъл да работят. Те и да искат, нямат пари, нямат и спонсори. За нов албум дори не смеят да си помислят, май само Веско Маринов може да си го позволи. И така, няма пари за инвестиране, няма нови проекти, няма и фенове. Имам чувството, че БГ музиката е изпаднала в кома.

 

Е, не е толкова зле, има раздвижване – Графа направи бърза песен – което си е направо явление. Но не става само с Графа и Мария Илиева. Просто трябва повече свежест и разчупеност. Не може 5 години в публичното пространство да се въртят имената на Миро, Любо, Орлин Павлов и другите ни стари познайници. Просто трябват нови лица, млади и интересни, които имат желание и енергия за работа. Рут например, постигна успех още през първата си година на музикалната БГ сцена. Това въжи в пълна сила и за Рафи Богосян, както и за усмихнатата Поли Генова – любовта на младите хора у нас.

 

Има нещо доста сбъркано в българския шоубизнес – някъде се губи нишката и нещата се провалят. Талантът го има, сигурна съм, просто явно няма кой да рискува и да заложи на него, значи го няма професионализма. И не става само с музикални риалити формати. Да, два месеца си на върха, но после потъваш в забрава. А после какво? Как какво, Димитровград те чака с отворени врати.

 

Шоуто и бизнеса в България май ги има само в чалга индустрията. Евала на инженера, че знае как да произвежда конфекция. Да, неговите певачки са нищо друго, освен конфекция, ама не китайска, а Made in Bulgaria. Единствено там си има схема, по която се случват нещата. Взимаш някое девойче със забавен диалект, но големи мечти, тунинговаш я, купуваш й няколко парцала, после бързо в студиото да пограчи малко, записа е готов, после правим клип и я пращаме по участия. И ето, роди се новата ‘’музикална’’ звезда на България. Поредната.

 

Всички знаем, че чалгата отдавна не е само музика. От халтура, тя се превърна в култура. Това е ежедневието, светогледа и начина на живот на повечето млади хора. Това не е само музика, а начин на мислене, на обличане, на поведение. Давам пример с абитуриентските балове, с цялото това чудо – от начина на обличане, до кючеците пред училише.

 

Колкото и да ни е неприятно, това явление е факт. Но трябва да признаем, че младите хора виждат само това около себе си. Мисля, че ако им се предостави алтернатива, нещата може би ще се променят. И тук идва ред на българската поп и рок музика, на запознаването в училище с различните музикални стилове – от джаз до метъл. Защото, когато има предложен и друг вариант, ще има и възможност да избираш към кое да се насочиш.

 

Надявам се това да се случи, а дотогава, на нас ни остава да слушаме любимите си изпълнители по концерти и в клубове. И нека не забравяме, че младостта се състои в това постоянно да търсиш и разширяваш хоризонтите си, винаги да откриваш нещо ново и често да напускаш зоната на комфорт. Не искам да засегна никой, но с чалга музиката това няма как да се случи, там сякаш си живееш в твой си свят, леко неадекватен на това, което се случва сега. Защото роклите са менте, къщите, колите и бижутата са под наем. И в един момент сапунения балон ще се спука и тогава адаптацията към реалността може да бъде доста трудна.

 

СНИМКИ от музикалните събития може да видите в сайта за нощен живот и клубове.

 

mediacafe.bg – Елена Родимова

За автора