Защо десетки граждани не успяха да гласуват на изборите вчера? Разказ на една недоволна пловдивчанка

 

Публикуваме едно към едно реакцията на едно младо момиче от Пловдив, което не е могло да даде своя глас на изборите вчера. Оказало се е, че Деница Македонска липсва от избирателния списък. Историята на госпожица Македонска е следната. Учила е като студентка в Германия от 2001 до 2007  година. Оттогава е гласувала веднъж през 2009 на парламентарните избори. През вчерашния ден обаче не и дадено правото да бъде активен гражданин на Република България.

 

Деница обаче започва да си търси правата и обикаля различни инстанции, докато разбере защо нейното право и е отнето. Оказва се, че комичната история се повтаря десетократно и нямащите право на глас Българи просто се лутат от гише на гише и никой не им казва какво се случва в изборния ден!

Днес тя се свърза с екипа на mediacafe.bg и поиска да публикуваме цялото й писмо, за да усетите натрупаната ярост в нея:

 

„С две думи, малко предистория – от 2001 до 2007 съм следвала и живяла в Германия. ГЛАСУВАЛА съм винаги, когато съм можела (било то тук или там). В интерес на истината за последните избори за кмет 2007 не успях. Откакто съм се върнала, от 2009 съм гласувала на парламентарните избори.. Вчера си пуснах гласа за президент, но за кмет ме нямаше в листата. Никой не знаеше защо. Предложиха ми да ме „допълнят с химикал“, отказах, защото за мен това е невалиден глас, как така с химикал?!? (Едно на ръка, че днес чета, че 16 годишен бил гласувал, как стават тези работи – също не знам!?!?

Лелите и чичковците почнаха да ми обясняват как явно не съм живяла в България, разсъждения с елементи на фантастика, да си чешем езиците просто. Да съм идела в районното, ако „толкова съм държала да гласувам“ и там да ми кажели за какво иде реч, да ми издадат удостоверение, че съм в България последните 4 месеца и така. С тва съм можела да гласувам.

Отивам в районното в Тракия. Там първо полицаят, който приема хората долу на входа, дъвчейки солети, ми обясни, че не съм за „там“. Отидох до паспортното, където ми казаха, че не съм и за там, защото документите са ми валидни и не знам си какво още и да съм „се пробвала“ на Волга. Отивам на Волга, а там други такива като мен – млади, втрещени и изненадани хора се вкопчили в разправии. Вътре гишетата работят, ама никой не се допуска там. Вън на една маса, един „сульо-разпределител“ обяснава на момичетата пред мен, че тва днес било масово, да ходели утре (демек днес) в кметството и да сме вдигали скандал.

Аз още не знам на кой и за какво трябва да го вдигна този скандал!?!? Двете момичета пред мен ми казаха, че се били много впрегнали, чак цял ден седяли (те в Район Централен) и брояли хората като тях, по техни думи – масово отпращали хора (не знам колко е верно). Идва ми „редът“ и аз с усмивка казвам – същия филм, какво да правя, да изкарам ли такова удостоверение сега?

Отговорът беше – „Не, за кво ти е, няма смисъл.“ Почна и да ми обяснава разликите между местожителство и постонен адрес, при което аз го прекъснах и казах – това всичко ми е известно, само не мога да разбера кой и кога ме е отписал!??!

Днес отидох в ГРАО Тракия и там срещу лична карта ми казаха, че МВР е променило адреса ми на живеене 2004 година. Годината съвпада с периода, когато съм си подновявала паспорт и лична карта. Така. Жената много мило ми обясни, че „те не ме били известили“ защо-пак никой не знае. Аз пак попитах – добре, как така МВР ми променя адреса – водя се, че живея в Германия, как така променят без нито да знам, нито да съм се подписвала някъде, единствиното, което ми идва на ум е да съм попълвала във въпросната бланка къде живея, но то едното няма нищо общо с другото.

ПЪРВО прозвънях на бая хора като мен, които са били по чужбина, гласували са си като пичове.

ВТОРО как така статусът ми на студент, което е автоматично временен пребиваващ да ме лишава от адресна регистрация в България (разбирам там правилата за кметски избори, че трябва месеци да си живял тук и пр., но тук става въпрос за отписване).

ТРЕТО как така аз ЧЕТИРИ години плащам данъци, имам редовен трудов договор, плащам здравни и по никакъв начин да не съм разбрала, че аз вече седем години се водя емигрант. Като се прибрах от Германия обходих всички институции, с ясната цел – да се впиша, където трябва, ако въобще някой ме е отписвал, да си платя каквото ми се води откъм здравни осигуровки.


Най-ме втрещява това, че институция ми  казва: „Ми те са направили нещо с Ваште данни, ама не са Ви казали… щото могат.“

Сега следващият абсурд. По адресна регистрация, на базата на, която аз гласувам за президент, която ми седи набита в личната карта – аз трябва да ходя и да се вписвам и доказвам, че живея на този адрес!?!? Да ида с баща ми, с нотариален акт на апартамента, за да ме впишат – нищо, че този адрес ми седи в картата, така още по-лесно ставало. Кво става по-лесно като каквото и да направя, жената ми обясни, че НЯМА да мога да гласувам и на белотажа.
Освен, ако управляващите не вземели някакво решение, защото това засягало десетки и стотици „приятно изненадани“ хора.

Какво се получава? Младите, които имат някакво самосъзнание, някаква политическа ориентация – тези, които са учели навън и са се прибрали, за да бъхтят тук, изведнъж са лишени от правото на глас, а цигани, бавноразвиващи се, затворници и 16-годишни дет си нямат хал-хабер – МОГАТ и ми ги влачат до урните! И тва, щото „те не са Ви известили“!?!?

Откога МВР толкова съвестно си върши работата и вписва и изписва толкова успешно граждани!?!?

И друго да кажа и свършвам, че се впрегнах много! Оказва се, на цялата „компетенция“, че ако аз ида и си джасна тъпото удостоверение кога и как съм напускала държавата през последните 4 месеца, аз, без да се водя гражданин на Пловдив, защото явно не съм. Да го дам това на леличките и чичките в 60-класното, те ще си ми зачетат гласа, щото вчера… така ми казаха и съм убедена, че ще стане – с химикалче ама ще се зачете.

Как така отписват хора, без те да знаят!? И като МВР Пловдив са такива работливи, защо не са ме вписали обратно като съм отчела активен живот в тоз град за последните точно 4 години!!! Явно не е нужно да те питат и известяват.

mediacafe.bg

За автора