БХРА: 1% от приходите на туризма да се отделят за реклама

Дългогодишна идея на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация е да се отделят всяка година 1% от приходите на туристическия сектор за реклама. Това припомни председателят на асоциацията Георги Щерев. Но ако тези средства не се харчат правилно, особено в настоящия момент на безпрецедентна криза за индустрията, от тези пари няма да има смисъл. Затова настояваме само малка част от предвидените за национална туристическа реклама средства да се дават за имиджово промотиране на България като дестинация чрез клипове и спотове в големите международни масмедии.

На първо място, най-работещата в кризата мярка, макар и финансирана не от средствата за промотиране на България, би било да се разшири обхвата на ваучерите за храна и те да станат такива за храна и почивка. По този начин всеки българин ще избира за какво да харчи допълнителните необлагаеми средства към заплатата му.

В безпрцедентната към момента криза, породена от глобалната пандемия, туристическият сектор сега и в близко бъдъще ще разчита основно на българските гости, на съседните пазари от региона, както и на туристи от дестинации, които са отдалечени на максимум два часа полет от страната. Затова и според нас,освен плащането на рекламни клипове, има редица други мерки, които биха увеличили ефекта от инвестираните средства за национална реклама, така че да стимулират интереса на туристите и туроператорите към България, обясни Щерев.

От парите за реклама трябва да бъдат отделени средства за финансиране на ваучери за здравна превенция, каквато идея инициираха и от Българския съюз по балнеология и спа туризъм, посочи председателят на БХРА. Според него до подобни ваучери трябва да имат достъп всички българи. По този начин едновременно ще се инвестира в здравето и работоспособността на нацията, а в същото време ще се подпомогне и туристическия сектор, който е сред най-засегнатите от кризата, подчерта Щерев. От подобни привилегии в САЩ се възползват държавните чиновници, за които допълнителните екстри са и основна причина да предпочетат тези постове пред често по-добре платените частни позиции.

Според Щерев още три са важните мерки, които трябва да бъдат предприети за стимулиране на туроператорите и увеличаване на интереса на потребителите към ваканции у нас – да се разшири и усъвършенства помощта от 35 евро за заета седалка в чартърните полети, да се отделят пари за директно финансово подпомагане към туроператорите за всеки пристигнал у нас турист, както и със средства от бюджета за национална реклама да се покрие част от стойността на входящите визи за България.

Относно програмата за подпомагане на чартърните полети към България е нужно да се вземе една постоянна нотификация за мярката от ЕК, така че тя да има действие поне 2 години, а не както сега – да се иска зелена светлина от Брюксел на всеки 6 месеца, категоричен бе Щерев. Настоящата ситуация води до забавяне и несигурност при планиране на полетите, тъй като ранните цени за ваканции у нас вече са обявени, а все още няма яснота за това дали довеждащите туроператори ще получават и занапред тези 35 евро на заета седалка. Така реално клиентите не ползват това намалението, каквато е целта на мярката и ваканциите у нас не стават по-привлекателни, допълни той.

От години БХРА настоява директната помощ да е не само за пристигнали туристи със самолет, а за всички чужди гости, избрали да почиват в България. Ние предлагаме да се дават между 10 и 15 евро на пристигнал турист, независимо с какъв транспорт идва той, ако той отседне в хотел или друго място за туристическо настаняване поне седмица, обясни Щерев. И допълни, че подобна мярка може да се финансира именно от бюджета за туристическа реклама. Възможностите на големите туроператори да промотират дестинация България са много по-големи от тези на самата държава, тъй като те имат опита и каналите за това. И заделени за тази цел тези средства биха били похарчени много по-ефективно и биха довели до по-добър резултат от хвърляните сега милиони за телевизионни клипове, подчерта Щерев.

Третата предложена мярка от БХРА е да се отдели част от бюджета за национална реклама за покриване на поне 50 на сто от цената на издаваните входящи визи за основни пазари, както и да се въведат онлайн процедури, обясни Щерев. И допълни, че тези три мерки всъщност биха имали незабавен ефект и биха довели до ръст в броя на пристигащите у нас гости, докато харчените за рекламни клипове и кампании в чужбина средства имат неясни, неизмерими и недоказани ползи.

За автора

Вашият коментар