Част от улица „Иван Вазов“ става пешеходна зона

Част от емблематичната пловдивска улица „Иван Вазов“ се преобразява в пешеходна зона за 10 дни. От 30 август до 8 септември отсечката между улиците „Авксентий Велешки“ и „Кръстьо Пастухов“ се затваря за движение на пътни превозни средства, информират от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.

Причината е фестивалът „Улица Станционна“ (някогашното  име на днешната „Иван Вазов“), който ще се състои от 1 до 6 септември и е част от програма „Наследство“ на фондация „Пловдив 2019“. На различни „станции“ в новообособената пешеходна зона са предвидени десетки културни събития, които ще провокират интереса на жителите и гостите на града в дните около празника на Пловдив – 6 септември, когато ще бъде чествана и 138-ата годишнина от Съединението на България.

От общината напомнят, че има готов проект за превръщането на тази част от ул. „Иван Вазов“ в постоянна пешеходна зона. Той е изпратен още през май за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. Предстоящото 10-дневно затваряне за автомобили ще е своеобразен експеримент за ефекта от практическото прилагане на проекта.

Повече информация за програмата на фестивала „Улица Станционна“ – https://www.visitplovdiv.com/bg/node/12850

За автора

Вашият коментар