Да разбием 16 мита за 16 дни

25 ноември е Международен ден за борба с насилието над жени. Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република. През 1999г. с резолюция на ООН се обявява за първи път за световен празник.

Всяка година Z Club Plovdiv, младежкото подразделение на Zonta Club – Plovdiv,  организира инициативи от 25 ноември до 10 декември. Тези 16 дни активност са насочени към намаляване на неравенствата между половете, насилието, базирано на пола, домашното насилие.

През 2020г. поради повишаването на нивата на домашно насилие по време на глобалната пандемия притесненията се насочват именно към жертвите. Затова младежите от Z Club Plovdiv са решили да организират онлайн информационна кампания чрез разбиване на митове, които битуват у нас. Работата по разпознаването и изкореняването на митовете е важна част от превенцията на насилие. Всеки ден от днес до 10 декември те ще споделят по един мит с цел повишаване на информираността за актуалността и сериозността на проблема. Можете да видите мит 1 тук:

А за да следите следващите и да разберете повече и за останалите им активности можете да харесате страницата им във Facebook тук

Можете да се включите в инициативата като споделите личен мит, който сте осъзнали или предложения за бъдещи митове, да коментирате инициативата и да я разпространявате, защото е важно да се даде гласност на тази проблематика.

За автора

Вашият коментар