Френска група за старинна бродерия показа старинни текстилни техники

Успешно приключи „Седмицата на занаятите“ в Регионален етнографски музей – Пловдив. В чест на 100 – годишнината от рождението на Стойна Кръстанова, заслужил майстор на народните художествени занаяти, тази година фокус на XV издание бяха старинните текстилни техники.

Със съдействието на Фондация „Стойна Кръстанова“ гости на събитието бяха представители на групата за старинна бродерия бути (boutis)  от Perne-les-Fontaines, Франция. Техниката boutis, наречена още марсилска бродерия, е част от нематериалното културно наследство, вписано в листата на UNESCO.

„Много съм благодарна на тези изключителни жени Marie Andrée Gosset, Daniele Malcuit, Francoise Sezanne, Ginette Bohu и нейния съпруг Patrice Bohu. Тук в Пловдив те представиха своите знания и умения за изработване на старинната бродерия, а заедно с това имахме възможност да се запознаем и с традиционните френски костюми от областта на Прованс. По време на Седмицата на занаятите организирахме импровизирано ателие, където те преподадоха първите си уроци. В тях взеха участие повече от петнадесет  души – студенти и преподаватели от АМТИИ, везбарки, любознателни дами. Вниманието на публиката беше насочено към изящните предмети, създадени с техниката boutis, в малката изложба, представена в музея. Това събитие беше посветено на честването на 100- годишнината от рождението на Стойна Кръстанова – заслужил майстор, посветила дълги години от живота си за възстановяване на старинни текстилни техники“, сподели  доц. д-р Красимира Кръстанова, учредител и председател на Фондацията.

За автора

Вашият коментар