И в Пловдив ще се проведе мирно шествие за Украйна тази събота

След проведените многохилядни шествия в София и Варна в подкрепа на мира и свободата в Украйна, украинската общност в Пловдив и българските граждани, съпричастни на трагедията на украинския народ, ще проведат утре (събота) демонстрация и под тепетата. Началната точка е в 14:00 пред бившата сграда на БНБ на Малката Главна.

Градът ни ще се включи в щафетата от шествия из цялата страна в един и същи ден с Велико Търново. Пловдив и старата столица ще са втората двойка градове, в които гражданите ще могат да заязвят подкрепата си към световната кауза за спиране на войната в Украйна, установяване на траен мир и зачитане на свободата на и международно признатите граници.

Припомняме, че в четвъртък хиляди излязоха по улиците на София и Варна (видео) в памет на 1 месец от началото на братоубийствената война, започната от Руската федерация на 24 февруари 2022 година.

Български поети, писатели, интелектуалци, културни дейци и гражданското общество масово се обявиха против агресията и за това, че в 21ви век единствения допустим начин за решаване на междудържавните проблеми е мирния чрез дипломация и че войната няма място в Европа под никакъв предтекст или оправдание.

Подобни са призивите и на организаторите на пловдивското шествие:

Приятели, време е и България да излезе на голямо шествие в подкрепа на суверенна Украйна! Само на няколкостотин километра от нас един народ се бие за своята свобода и за бъдещето на Европа с цената на огромни невинни жертви и разрушения. Този народ успя да изненада целия свят с достойнството, смелостта и издръжливостта си.

Същевременно България е в плен на все по-силната хватка на руската пропагандна война срещу страната ни. Руската посланичка в понеделник си позволи да говори от името на българския народ. Следим надигащия се краен национализъм в Русия и разбираме какво означава той за България, ако не изискаме една адекватна и навременна позиция в подкрепа на Украйна от правителството ни. Не можем да позволим маргинални про-руски партии да диктуват най-важните решения за бъдещето на България. Не бива да оставим гласовете ни да бъдат заглушени. Време е да се заявим, че сме тук, че сме в ЕС и НАТО, че сме направили вече цивилизационния си избор и заставаме зад него.

Нека и ние да излезем, да направим един ярък, макар и символичен жест към народа на Украйна. ЗАЕДНО С УКРАЙНА! Пловдив, До Дом Левски на малка главна, събота, 26 март от 14.00ч- начало на шествие. Включете се, поканете приятели и семейство, нарисувайте плакати, вземете знамена – украински, български, на ЕС, а и музикални инструменти, за да ни видят и чуят! Събитието е мирно и участниците ще спазваме законите на Република България.

Сборният пункт е обявен до Дом Левски (сградата до учреждението на БНБ в началото на Малката Главна), като ще премине по протежение на цялата Главна и ще завърши на Площад Централен.

Организаторите подчертават мирния характер на шествието и се разграничават от всякакви опити за провокации, като призовават никой да не се поддава на гнева.

Вашият коментар