„Камчия потече наобратно!“

Емоционален пост в социалната мрежа на варненския художник Валентин Тузсузов – Атин за пореден път предизвика възмущение от бруталното унищожаване на българската природа. Жертва на безнаказаността и нищоправенето на отговорните институции са дърветата по устието на река Камчия, чието изсичане вероятно е предизвикало и пресъхването на реката.

Снимките казват достатъчно, а ние ви оставяме с думите на Валентин, които нямат нужда от допълнителен коментар…

КАМЧИЯ ПОТЕЧЕ НАОБРАТНО! Вместо към морето, захранва чекмеджета и сараи…

През 2017г. попитах по официалния ред дървоядящите корумпета за варварската сеч по устието на р. Камчия: какво налага унищожаването на вековната гора? Здрави, с над еднометров диаметър дървета (бутилка 1.5 л. за мащаб); с мощна коренова система, армираща коритото на реката и поддържаща крехката екосистема; в защитен резерват, превърнат в нива. След дълга игра на пинг-понг между пет ресорни институции получих и отговора-пасквил.

В резюме: свалените от мен GPS-координати на Google не важат спрямо окомера на циганите с моторните триони; да, осъществяваме сеч, но „законна“, „санитарна“ и „избирателна“ (виж снимките). Двата бряга на една и съща река и един резерват са в патримониума на две различни областни горски стопанства?!, всяко с различна степен на управленски айдуклък и практики за „поддържане“ на резервата, нямащи нищо общо както едно с друго, така и с целесъобразността (освен чекмеджетата). Представям си как един гумаджия поддържа левите гуми на колата ми а друг – десните, всеки със свое виждане за безопасност…Тогава в безсилието си ги наругах с прогнозата че така както я карат след 20 г. няма да има река. Колко наивен съм бил, река вече няма, а са минали едва 3 години…

Според сайта www.varnahot.com река Камчия пресъхва и вече не се влива в Черно море. Снимки и допълнителна информация можете да видите в приложения линк.

За автора

Вашият коментар