Майстори показват техники на работа с кожа на пленер до Лапидариума

Пленер „Кожа”, част от „Есенния панаир на занаятите 2020“, ще се проведе от днес до неделя на Лапидариума в Стария град.

Посетителите  на пленера, в който ще се твори от 10.00 до 17.00 часа в следващите четири дни, ще могат да видят  различни техники на работа с кожа, дело на майсторите Светлозар Йорданов, Иванка Маринова, Мариета Недкова, Диян Фотев и Божидар Комитски. Те ще премерят уменията си в занаята, а на  20  септември  в 15.00 часа жури ще обяви победителя в майсторската надпревара.

От петък до неделя, между 11.00 и 18.00 часа, в ателиетата от „Улица на занаятите“ на ул. „Стръмна“ 1, 1А, 2 и 3 и Занаятчийски  център Бакалова къща на ул. „Д-р Чомаков“ № 9, ще се проведат и  „Работилниците за малки и големи”. Всички желаещи да се докоснат до богатството на българските занаяти,  ще могат да провокират своите умения, като изработят изделие, което ще отнесат със себе си, като малък спомен от занаятчийския празник.

В различните събития от „Есенния  панаир на занаятите 2020” взимат участие 83-ма майстори и калфи от следните занаяти: дърворезба, изработване на накити с различни техники в това число и от костилки, художествена обработка на дърво, изработване на изделия от кожа, плъстене, ножарство, везбарство, свещолеене, рисувано стъкло,изработване на стъклени изделия чрез издухване, художествена керамика, леярство на чанове, изработване на художествени тъкани, художествено плетиво, български народни музикални инструменти,кожухарство, шапкарство, грънчарство, иконопис, национални кукли, изделия от царевича шума и други.

За автора

Вашият коментар