Нов сборник събира 500 непознати досега истории на български революционери

„Македоно-одрински свидетелства“ от Библиотека Струмски излиза в ограничен тираж от само 100 бройки

Излезе от печат първият том от поредицата „Македоно-одрински свидетелства” на Библиотека Струмски, посветена на революционерите от Македония, Тракия и Добруджа, получили български народни пенсии през 1943 г.  Той съдържа подробен регистър и непознати животописни бележки за първите 500 дейци от непубликувания досега пенсионен архив.

Книгата излиза в тираж от само 100 бройки, с продажбата на които ще се финансира публикуването на следващия том от поредицата.  Изданието може да бъде закупено или поръчано от Книжарници „Нисим“ и „Български книжици“ в София, както и директно от Библиотека Струмски на info@strumski.com.

Главната цел на поредицата е осветляването на имената, на непознатите дела и историите на обикновените, редовите революционери – хората, рискували и/или дали живота си в борбите за свобода, но останали в повечето случаи непознати и забравени, дори от собствените им семейства и роднини.

От петстотинте (500) пенсионни дела, публикувани в този първи том на сборника, триста седемдесет и две (372) са на революционери, родени в Македония, сто и осем (108) – на дейци с потекло от Одринска Тракия, единайсет (11) дела са на родени в пределите на тогавашното Царство България, три (3) са на дейци от Добруджа, едно (1) – на деец от Трансилвания и пет (5) – на революционери с непознат произход поради унищожаването на документацията.

Вашият коментар