Пловдив посреща Коледните празници с богата програма

24 декември 2022г, събота

Място: Стълбите на „Каменица“

12:00 ч. – Концерт на Пловдивско певческо дружество „Ангел Букурещлиев“

Дружеството води началото си от далечната 1895 година, когато в къщата на Никола Попов се събират 18 ентусиазирани любители на музиката, решили да създадат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев – учител по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно, на 4-ти март 1896 г., се провежда учредително събраниe, на което любителския мъжки хор е преименуван на Пловдивско Певческо Дружество. Член 1 на неговия Устав гласи: „Певческото дружество се създава, за да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика“. Дружеството е обявено за представителен хор на града, а Съюзът на българските композитори става патрон на състава. Основното ядро на хора се присъединява към новосъздадената през 1953 г. Държавна опера Пловдив , през 1956 – в навечерието на своята 60-годишнина ППД е наградено с орден „Кирил и Методий“ – І степен за цялостна творческа дейност.

Сега диригент на хор „Ангел Бокурещлиев“ е младият, 23-годишен пианист Илиян Тиганев. Неговият чичо – Иван Пенчев, е бил ръководител на дружеството през годините след Освобождението, когато хорът е наброявал 125 души.

25 декември 2022г., неделя

Място: Открита сцена на  площад „Стефан Стамболов“

11:00 ч. – Празничен концерт “Коледни чудеса в страната на талантите” с участници от предаването „Ася в страната на талантите“

Екипът на популярното и обичано ТВ предаване “Ася в страната на талантите” на връх Коледа ще сътвори на сцената на площада до елхата неповторим Коледен празник! В програмата ще се включат талантливи приятели на предаването “Ася в страната на талантите” – от малки до големи. Ще видите и познати лица от телевизионни национални музикални формати. Водещ на хубавия празник ще бъде Ася Антонова от Страната на Талантите, а за публиката ще има Коледни томболи с подаръци, които ще ги връчва самият Дядо Коледа!

12:00 ч. –  Концерт на Студентски танцов състав „Пълдин“ при УХТ гр. Пловдив, художествен ръководител Руси Катерински    

Танцов състав “Пълдин” към Университет по хранителни технологии Пловдив е създаден през 1957 г. Негов основател е големият пловдивски хореограф Димитър Дойчинов. Негови са по-голямата част от танците, които съставът танцува и до днес. Танцов състав “Пълдин” е многократен първенец на общостудентските фестивали у нас. През годините на танцовата си дейност, съставът пресъздава постановките на много наши изтъкнати хореографи. Това са Димитър Дойчинов, Иван Тодоров, Маргарита Дикова, Димитър Димитров, проф. Кирил Дженев, Методи Кутев, Георги Шишманов и др. С изпълнението на техните постановки може да се гордее всеки танцов колектив. Ръководител на състава е Руси Катерински.

В концерта ще участват още: Детски танцов състав „Марица“ към СУ „Цар Симеон Велики“, Веселин Имандиев -солист от ФАФ „Куклици“, с музикален педагог Виолета Щерева и аранжимент на песните Румен Монев, Елизабет Кирова 10г-музикален педагог Севджан Рамадан и децата от Танцов състав „Белащенче“,с .Белащица.

17:00 ч. – Традиционен Коледен концерт на Биг Бенд Пловдив, диригент Николай Гешев

„Биг Бенд Пловдив“ е съставен изцяло от професионални музиканти и през годините бързо се превръща в една от музикалните емблеми на Пловдив. Основател, ръководител и диригент на оркестъра е Николай Гешев. Лесно разпознаваем, темпераментен на сцената и много обичан от своята възторжена публика – така най-кратко може да се опише присъствието на Биг Бенда. Оркестърът има осъществени множество проекти с почти всички изявени джаз и поп изпълнители в България. Солист на състава е Едит Унджиян. От няколко години си партнира на сцената и с талантите на „Арт Войс център“ с ръководител Руми Иванова.

26 декември 2022г., понеделник

Място: Открита сцена на площад „Стефан Стамболов“

18:00 ч.  – Концерт на Елица Трио – модернизиран фолклор, етно, български хитове – тарамбука, гайда, китара и глас

Финалистката от Евровизия 2007 и 2013 Елица Тодорова се обединява с талантите от Варна Александър Тодоров – гайда и Николай Костадинов – китари, за да ни представи проекта Елица Тодорова ТРИО. Уникалното трио изпълнява автентичен български фолклор, модернизиран по атрактивен начин, включващ традиционното звучене на едни от най-обичаните български песни с невероятната звучност на тарамбука и гласа на Елица.

Елица Тодорова ТРИО гостува в България и в редица европейски столици, като представя фолклора ни на най-високо ниво пред света. Специално за Пловдив триото е подготвило атрактивна празнична коледна шоу програма с богатата звучност на гайда, китари, глас и тарамбука. Ще прозвучат хитовете „Вода“ и „Пустоно лудо и младо“, „Рипни Калинке „ както и други обичани български народни песни в модернизиран вариант. С ритъм и любов !

27 декември 2022г., вторник

Място: Открита сцена на площад „Стефан Стамболов“

18:00 ч.  – „Зимна приказка“ –   концерт на децата от Арт Войс Център             

Ще чуем някои от най известните коледни световни хитове, както и български коледни и новогодишни песни. От „Коладе ладе“ до хитовете на световни звезди ще изпълнят вокалните групи и солисти – над 50 деца и младежи – от 3 до 19 годишни. Магията на вълшебното коледно настроение е гарантирано!

Сдружение „Арт Войс Център“ е създадено през 2014 г. Основната му цел е да обучава млади таланти по рок, поп и джаз пеене. Негов основател и главен вокален педагог е Румяна Иванова. За три години Центърът се превръща в най-добрата музикална школа в Пловдив и сред първите в страната. Признанията за упоритата работа на Румяна и децата не закъсняват. Множеството награди и отличия, които джаз дарованията печелят на десетки национални и международни конкурси, са повод както за гордост, така и стимул за нови музикални предизвикателства. Вокалната пловдивска школа с педагози: Ева Палакова, Гергана Филева, Алис Толева, Анастасия Баткова, Пола Кутманова и Кристина Жечкова е наричана с основание „люпилня за таланти“ заради многобройните успехи на възпитаниците на школата у нас и по света.

29 декември 2022 г., четвъртък

Място: Открита сцена на площад „Стефан Стамболов“

18:00 ч.  –  Концерт на ABBA CELEBRATION, Италия   

ABBA CELEBRATION е група създадена в Рим от трима италиански певци – Федерика Грациани, Марко Салватори и Диего Ди Курцио и финландската певица – Джулия Рейникайнен. С голям международен опит на сцената изпълняват песни на скандинавската група АББА и претворяват техните незабравими хитове. По интересен начин в изпълненията са включени бас – Пиетро Атнонио Дел Медико и барабани – Джузепе Лазари, които придават допълнителна колоритност на сцената. ABBA CELEBRATION са официални представители на ABBA, като по време на техните концерти се излъчват на голям екран оригинални клипове на ABBA, официално разрешени от тях. ABBA CELEBRATION са изнасяли концерти на различни международни сцени  – Кипър, Сант Мориц, Кортина Дампецо, Театър Аристон на Сан Ремо, Teatro del Casinò di Sanremo, Rai Uno, TV2000.

За автора

Вашият коментар