Пловдив с празнична програма за 145 години от Освобождението на България

С молебен в катедралния храм „Света Богородица”, отслужен от Н.В.Пр. пловдивският митрополит Николай в 11.00 часа, тържествено честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика в 12.00 ч., панихида за загиналите за свободата на България герои на паметника на опълченците на Централни гробища в 13.30ч., в Пловдив ще бъде отбелязана 145-та годишнина от Освобождението от османско владичество и Национален празник на България – 3-ти март.

Официалното слово ще бъде произнесено от Александър Секулов – поет, писател, журналист, драматург. Носител на националните литературни отличия „Академика“ (1988) и „Цветан Зангов“ (1985, 1986, 1987). Носител на Националната награда „Иван Николов“ през 1998 и  2004 година, на Награда „Пловдив“ в раздел „Художествена литература“ през 2004, 2016 и 2019, на националната награда „Христо Фотев“ за 2018. Трикратен носител на престижната театрална награда „Аскеер” за „Съвременна българска драматургия” през 2015, 2019 и 2022 година.  Водещ ще е един от най-добрите рецитатори в България – Христо Христов.

В церемонията по полагане на венци и цветя в 12.00 часа ще вземат участие представителен взвод, венценосци,  военен духов оркестър и комитет „Родолюбие“. И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ отново ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение.

През деня по повод празника, Община Пловдив организира два концерта с вход свободен за пловдивчани и гости на града. Концерт на Биг Бенд Пловдив, диригент Николай Гешев и солисти от Арт войс център – Пловдив, с ръководител Румяна Иванова може да чуете в 12.30 ч. на пл. „Стефан Стамболов“. В 16.30 ч. на същото място започва празничен концерт на ФА „Тракия“ Пловдив, гл. худ. ръководител проф. Даниела Дженева.

Вечерта на пл. „Централен“ в 18.30 ч. ще се състои тържествена проверка – заря по повод Националния празник на Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Официалното слово ще бъде произнесено от генерал – майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия. Диктор ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Петър Тосков.

Вижте програмата по часове:

П  Р  О  Г  Р  А М А

ЗА  ТРЕТИ МАРТ – 14ГОДИНИ ОТ  ОСВОБОЖДЕНИЕТО  И

НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

3 март 2023 г., петък

11.00 ч. Катедрален храм “Св. Богородица

 Молебен, отслужен от Н. В. Пр. Пловдивския Митрополит Николай

12.00 ч. Паметник на руските освободители – Бунарджика

Тържествено отбелязване на 145-та годишнина от Освобождението на България и

Национален празник на Република България

Официално слово – Александър Секулов водещ – Христо Христов

Церемония по полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър

12.30 ч. Площад „Стефан Стамболов“

Концерт на Биг Бенд Пловдив, диригент Николай Гешев и солисти от Арт войс център – Пловдив, ръководител Румяна Иванова

13.30 ч. Паметник на опълченците –

Траурен парк “Централен”  (бул.”Княгиня Мария Луиза “ №73)

Панихида за загиналите български опълченци. Полагане на венци и цветя, с участието на представителен взвод, военен духов оркестър

16.30 ч. Площад „Стефан Стамболов“

 Празничен концерт на ФА „Тракия“ Пловдив, гл. худ. ръководител проф. Даниела Дженева

18.30ч. – пл. „Централен“

Тържествена проверка – заря по повод Националния празник на

 Република България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив

Официално слово генерал – майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ на Българската армия

Водещ – Петър Тосков*** Желаещите да се включат в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, заедно с членовете на комитет „Родолюбие“ да се явят в 11ч. на сборния пункт пред ресторант „Южен полъх“

За автора

Вашият коментар