Пловдив в очакване на панаира „Етно кухня на колела“ и фестивала „Синьо лято“

Голям цирков спектакъл, мюзикъл, театри, танци, арт ателиета, игри на народите и много изненади за децата и цялото семейство очакват гостите на кулинарния етно панаир и фестивала „Синьо лято“ в Пловдив, организирани от фондация „Заедно“.

Седмият панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ в Пловдив и Фестивалът за децата и семейството „Синьо лято“ са посветени отново на най-малките и тази година ще се проведат от 9 до 12 септември под мотото „Мирен свят“.

Спектакли за децата и семейството сред природата ще има в различни райони на града. Детският фестивал започва с мюзикъл на открито в Парк „2019“. Постановката „Уличен мюзикъл“ на театър „Хамелеон“ ще запознае най-младата публика с музиката на Краля на попа Майкъл Джексън и на великия вокалист на „Куийн“ Фреди Меркюри. Уличният спектакъл ще може да се гледа от всички деца, техните родители и близки на 9 септември, от 17.30 ч. в парк „2019“ в район „Тракия“.

Фестивалът „Синьо лято“ се провежда за втора година като съпътстващо събитие на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ – проект на Фондация „Заедно“, който през 2022 г. също е посветен на децата. 

Кулинарният панаир и най-големите спектакли от фестивала ще могат да се посетят на основната локация – парк „Рибница“, район „Северен“.

На 10 и 11 септември – сцената и откритите площи в парка (до зала „Строител“) ще бъдат изцяло на разположение на посетителите и за забавление на деца, родители, баби и дядовци. Идеята е в рамките на фестивалните дни малчуганите да гледат отблизо мюзикъли, концерти, театрални, танцови и циркови спектакли. Посетителите могат да си носят сгъваеми столове или одеало за пикник, за да се насладят напълно на обстановката и да похапнат от вкусните домашно приготвени ястия на различните етно кухни. А на 12 септември при най-малките деца от ДГ „Майчина грижа“ в Стария град ще гостува постановката на Петя Недева „Смешно“.

Екипът на фондацията продължава традицията да помага и да дава сцена на деца-таланти от града и региона, които ще представят различни изкуства. Всички малчугани, които обичат да рисуват, ще могат да се включат в пленер на открито „Мирен свят“ (на 10 септември), който ще водят отново преподаватели и възпитаници от Националната Художествена гимназия „Цанко Лавренов“. В рамките на панаира и фестивала ще се проведат отново танцови и арт работилници, забавни и състезателни игри на народите.

Вкусни изненади за цялото семейство ще има приготвени, както всяка година на етно панаира, от различните общности. Менюто ще бъде представено точно преди деня на откриването. Сладкишите на „АГИ“ също ще бъдат част от кулинарните изкушения, а големите награди за децата са от Chipolino.

Панаирът на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“, в рамките на който се провежда и Фестивалът за децата и семейството „Синьо лято“ са част от Културния календар на Пловдив и се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Всички пловдивчани и гостите на града могат да следят пълната програма за панаира и фестивала от официалните страници във фейсбук на Фондация „Заедно“ и на Панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“.

ПРОГРАМА

на седмото издание на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ и втория фестивал за децата и семейството „Синьо лято“

Петък: 09.09.22 г., Парк „2019“, 17.30ч.

„Уличен мюзикъл“ Театър „Хамелеон“

Събота: 10.09.22 г. , Парк „Рибница“, 15.30 – 19.30 ч.

16:00 ч. Официално откриване на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“(за деца.) Представяне на арменска, руска, италианска и балканска традиционна кухня

16:15 – 17:10 ч.  – Танцов спектакъл „Танци на народите“ Балетен танцов център „Грация“ I, II и III част

16:00 – 18:30 ч. Детски пленер „Мирен Свят“

16:00 – 18:30 ч. Арт работилницата на арменската общност

17:10 ч. Театрален спектакъл „Лече Буболече“ Театър „Хамелеон“

18:10 ч. Концерт на деца таланти с участието на „Магия Мини“ към Арт Войс Център, Пламен Койчев – барабани, Момчил Кехайов – китара и др.

18:40 ч. Tанцов спектакъл арменски народни танци с участието на деца към ОАБС „Парекордзаган“

19:00 – 19:30 Изложба от пленера, томбола и забавни изненади

Неделя: 11.09.22,  Парк „Рибница“, 10.00 – 18.00 ч.

10:00 ч. Откриване Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“за деца)

Представяне на традиционните закуски на турската, еврейска и татарската общност

10.30 ч.  Театрален спектакъл „Музикалница“ – Постановка на Петя Недева

11:40 ч. Танцова сесия

12:00 ч.  – 16:00 ч. Традиционна еврейска игра „Стрелба с лък“

12:00 ч.  – 16: 00 ч.  Арт работилница „Приключение“

16:00 ч. Танцов спектакъл на ТС„Милениум“

16:10 ч. Цирков спектакъл „От деца за деца“ на Националната школа по атракционни изкуства

17:45 ч. Танцов концерт на ФТА „Дилянка“

18:00 ч. Томбола

18:15 ч.  Концерт на деца таланти с участието на Анна-Мария Кондова

18:30 ч. Танцът на въртящият се дервиш – специална изненада от турската общност

18:45 ч.  Томбола и забавни изненади

Понеделник: 12.09.22, ДГ „Майчина грижа“ в Стария град, 09:45 – 11:00 ч.

9:45 ч. Театър в градината – Постановка на Петя Недева „Смешно“

За автора

Вашият коментар