Проектът за реставриране на Св. Лудвиг е вече в ръцете на НИНКН

Художник реставраторът Никола Стоянов ще ръководи дейностите по изпълнението на проекта

Пет месеца, след като се опитаха да окепазят паметника на културата Св. Лудвиг, правилните действия към катедралата са вече в ход. Ясен е новият екип, който ще се погрижи за ремонта и реставрацията на над 160-годишния храм в Пловдив.

Изготвянето на проекта е от Студио архитекти Шилеви и в частност Лидия Шилева. Проектант е небезизвестният художествен реставратор Никола Стоянов, който ще следи за правилното изпълнение на дейстивята.

На 3 септември тази година проектът бе внесен в НИНКН (Националния институт по недвижимо културно наследство), където в момента го разглежда арх. Жана Джугаланова. Срокът за одобрение преди решение е 4 месеца. След като се одобри, ще се върне отново в Св. Лудвиг, за да може да се входира в община Пловдив, а чак след това може да се пристъпи към изпълнение.

Когато започне физическата работа, НИНКН в лицето на арх. Слави Славов, има ангажимент да инспектира изпълнението.

Арх. Шилеви са реставрирари храмове, сгради в Капана и Стария град, а повече за работата на студиото може да прочетете ТУК.

Пловдивският реставратор Никола Стоянов е разпознаваемо лице с дългогодишен опит, работил по забележителни сгради и антични театри в България и чужбина. Име, което лъха на доверия с 40-годишен опи, който може да проследите ТУК

Припомняме, че през лятото първи писахме, че реставрират Св. Лудвиг, но тогава бяхме подведени от фирмата изпълнител за действията, които възнамеряват да направят и ни бе показан от тях нереален преоект, а стъпките бяха още на база изграждане на скеле, за да успеем да видим какво се случва. Още на следващия ден се разяри скандал за недопустимите намеси към паметника на културата и материалите, които се ползват за възстановяването на пукнатините му.

Днес всичко върви по правилния канален ред, а фасадата на храма не е наранена от преждевременните намеси на майсторите.

Вашият коментар