За него „Ботев“ бе всичко!

С тематично събитие под наслов „За него „Ботев“ бе всичко“, Фондация „Жълто и Черно“ отбеляза подобаващо 120-годишнината от рождението на легендарния Никола Щерев.

Препълнената зала „Евмолпия“ на пловдивския хотел „Хилтън“ се превърна в своеобразна арена на миналото, в която главното действащо лице бе Старика, както с обич и признателност поколения ботевисти наричат една от най-ярките фигури в историята на футболен клуб „Ботев“.

Присъстващите на събитието, сред които бележити общественици, ветерани, наследници на знакови фигури, както и най-темпераментите привърженици на клуба, се потопиха в едно забравено и романтично време, в което се полагали основите на първия легендарен жълто-черен отбор. Същият, който на практика бил създаден именно от неговия треньор и капитан Никола Щерев и който успял да спечели първата шампионска титла за Пловдив, коронясвайки града ни като носител на Царската купа.

Наред с представените интересни факти и събития от футболната история на Старика и „Ботев“, организаторите на събитието от „Фондация Жълто и Черно“ се бяха постарали да покажат на своите гости не само спортния път на големия ботевист, но и да разкажат за неговата личност и добродетели. За това се погрижи внучката на Никола Щерев – великолепната Мирослава Кацарова, която, споделяйки любопитни семейни истории, ясно дефинира значението на думата „Ботевизъм“ в нейното чисто човешко измерение.

Разбира се, традиционно и както подобаваше за случая, на жълто-черната общественост бяха показани множество интересни снимки, архивни документи и предмети от историята на клуба, сред които капитанската лента на Никола Щерев, златния му медал за спечелената титла, както и поздравителната телеграма от Царя за големия успех през 1929 година.

Наред с тях ботевистите видяха оригиналната емблема на „Бай Ганьо“, носена от Старика до присъединяването на кварталния отбор към „Ботев“, както и съглашението и договора между двата отбора.

Не по-малък интерес предизвикаха флагчетата и нашивките, носени от председателите на някогашния Клуб на привържениците на „Ботев“ от различните градски райони, във времето преди узаконяването на жълтото и черното за официални клубни цветове.

В истински фурор се превърна и показването на Купата, подарена от „Аустрия Виена“ на „Ботев“ при гостуването на австрийците в Пловдив за мач, проведен по случай 1000-годишнината от царуването на Симеон Велики и спечелен от жълто-черните с 5:4.

В добавка към това ботевистите имаха възможността да видят поканата към Никола Щерев за пътуването му до Виена и Париж, по повод предстоящите през 1924 година Олимпийски игри във френската столица, писмо до Старика от председателя на международния олимпийски комитет – барон Пиер Дьо Кубертен, Златната значка, подарена от клуба на Старика през 1932 година, както и повиквателна от представителния тим на Царство България до Никола Щерев, Станчо Проданов, Димитър Лафчиев и Вангел Каунджиев за предстоящото през 1930 година световно първенство в Уругвай.  

Оригиналният тимов лист на „Ботев“ за мача с „Левски“, както и входният билет за предстоящата финална среща през 1929 година също бяха сред бижутата на вечерта, а култовият Валери Станков се постара да вдигне адреналина на присъстващите, прочитайки единайсеторката на „жълто-черните“ по начин, който накара всички да се почувстват все едно са там, на стадиона, прекрачвайки границите на времето.

С изминалото събитие от „Фондация Жълто и Черно“ дадоха ясен знак, че това е само началото и тепърва ботевистката общност ще има възможността да научава все повече за великата история на своя любим клуб и неговите големи личности.

За автора

Вашият коментар