Инвестиционна компания организира конкурс за художници

Инвестиционна компания Проджест груп организира конкурс за художници на тема „Нюанси & емоции в абстрактното и фигуративното изкуство – Алфред Гокел на вечеря у дома„. Конкурсът е насочен към талантливи българи, които умело могат да интерпретират стила на именития немски автор Гокел.

Журито в лицето на изтъкнати български художници като Васил Стоев, Дечко Дечев и Сашо Савов ще избере тримата най-успешно вписали се в концепцията на конкурса автори.

Наградите

Първо място – 1500 лева, второ място – 1200 лева, трето място – 1000 лева. Печелившите автори ще имат възможност да получат бъдещи поръчки от фирмата.

Повече за условията на конкурса желаещите да участват могат да видят на уебсайта на фирмата.

Срок за участие в конкурса

До 13 декември 2010. Участниците трябва да донесат или изпратят работите си на адреса на ПРОДЖЕСТ ГРУП ЕООД – гр. Пловдив, ул. Густав Вайганд 14, партер – офис.
 

Нюанси & емоции в абстрактното и фигуративното изкуство: Alfred Gockel на вечеря у дома

Цел: Да се интерпретира стилa на художника Алфред Гокел ( абстрактни и фигуративни вариации) в следните осем тематични области:

1. ЗВУЦИТЕ/ТИШИНАТА

2. ЧИСЛАТА: символика на позитивните числа в Християнството

3. ГЕОМЕТРИЧНИТЕ ФИГУРИ: символиката в Християнството

4. ИЗГРЕВЪТ: нов живот и нови емоции в дома

5. ЧЕТЕНЕТО: личният вътрешен психологичен прочит/миговете на споделяне

6. ВРЕМЕ ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ!

7. ПРАЗНИЦИТЕ: Сватбата, Кръщението, Причастието…

8. ВКУСОВЕТЕ/АРОМАТИТЕ: семейна вечеря/вечеря с приятели/изкуството на готвенето…

 

Задача: Да се направят 8 рисунки, изразяващи личната Ви абстрактна и фигуративна интерпретация на всяка една от гореизброените осем предметни области, в стила на творчеството на Гокел . Освен 8-те рисунки, приложете и кратко мотивационно писмо за избора Ви на сюжет за всяка една от рисунките и взаимовръзката й с останалите (ако има такава).

Рисунките без мотивационно писмо, няма да бъдат разгледани от комисията!

Техника: акварел, темпера, графичен материал върху картон. Картонът трябва да бъде с размери 420х297mm (A3 формат) за всяка една от 8-те творби.

Име на автора: Името на автора трябва да бъде надписано на задната страна на картона, а не на страната, на която е рисунката, покрито със залепено в краищата листче.

Краен срок за предаване на готовите работи: до 13.00 часа на 13 декември 2010г.

Адрес за предаване на готовите работи: гр. Пловдив, ул. Густав Вайганд 14, партер-офис на фирма „Проджест Груп“ ЕООД

Комисия в състав: Васил Стоев, Сашо Савов, Дечко Дечев, Фабрицио Алемано

Дата за обявяване на резултатите: 17 декември 2010г.

Печелившите автори ще бъдат обявени на горепосочените уебсайтове.

 

Алфред Александър Гокел (наричан по-често Алекс, но по рождение е Алфред) е роден в Лудингхаузен, миньорско селище в Германия, през 1952г. Първата му работа е публикувана едва на осем годишна възраст. Искал да стане инженер, но на 16 годишна възраст му се налага да започне работа в мините. По това време миньорската индустрия преживява сериозна криза, а много от жителите на града са оставени без работа. Преживяното от Гокел в този период продължава да оказва влияние върху творбите му и днес. „Бих желал да докосна сърцето на зрителя с моите бликащи от жизненост цветове“, казва Гокел. „Често картините ми претворяват елементи от предизвикателствата в моето минало, когато бях момче и работех в мините. Но основната ми цел е да изразя радостта си от живота и да покажа, че можем да превъзмогнем много препятствия, давайки израз на прелестите на живота.“

 

След като изкарва повече от две години в казармата, Гокел пренасочва вниманието си към изкуствата и през 1973г. е приет в Политехническия университет в Мюнстер, Германия. Там той изучава изкуство и дизайн, както и техника на литографията и печата върху коприна. След завършването си Гокел преподава графичен дизайн и книгопечатане в университета. В началото на 80-те той се отдава изцяло на изкуството си. През 1983г. творецът и жена му Ингрид основават издателство за изкуство. Avant Art днес заема водещо място на пазара на абстрактно изкуство, с клиенти от над 50 страни по света.

 

Бидейки от скромен произход, Гокел става най-големият разпространител на плакати с модерно изкуство по света. Някои изчисления сочат продажби от над 10 милиона екземпляра по целия свят, които могат да се видят в дизайнерски студия, както и при частни и корпоративни клиенти от различни националности. През 2006г. Гокел е нает от Олимпийския комитет на САЩ да направи официалния художествен плакат за Олимпийските игри в Торино през същата година.

 

Стилът на Гокел – дръзки абстрактни фигури, очертани в плътно черно върху белия фон на платното стават неговия подпис. „Изкуството оказва влияние върху културата и едновременно с това я имитира“ казва Гокел. „Влияят ми цветовете, символите, тъканите, нишките и дизайните, използвани от различни култури по света.“

 

Винаги енергичен, през свободното си време Гокел играе тенис, разхожда се в гората с двете си кучета или кара мотори Harley Davidson заедно със съпругата си. Те обожават да прекарват свободното си време на любимото им място остров Силт.

 

mediacafe.bg

За автора