Безплатни уебинари на тема „Внезапно спиране на сърцето“

По традиция всяка година на 16 октомври се отбелязва Световният ден на рестартиране на сърцето. Целта на инициативата е повишаване на информираността на обществото за сърдечния арест и популяризиране на значението на уменията за сърдечен масаж и изкуствено дишане и автоматична външна дефибрилация за спасяването на живот.

В България годишно от внезапно спиране на сърцето загиват над 10 000 души – 10 пъти повече, отколкото в ПТП и 100 пъти повече, отколкото в пожари и бедствия. Когато се случи такъв инцидент, обикновено пострадалият не оцелява до пристигане на линейката. Но, ако свидетел на инцидента започне незабавно сърдечен масаж и изкуствено дишане и до 3-5 мин. бъде извършена дефибрилация с автоматичен външен дефибрилатор, шансовете за оцеляване на пострадалия нарастват на 50-70%.

Кампанията за Световния ден на рестратиране на сърцето се реализира от Фондация „Първите три минути“ в партньорство с Български Червен кръст, Националната асоциация на работещите в СМП, Университетски аварийно-спасителен отряд, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите изследователи и др.

Тази година наред с традиционните дейности по разпространение на официалния флаер и плакат на кампанията и информационната кампания във фейсбук и интернет, фондация „Първите три минути“ ще проведе 5 безплатни уебинара за общо 2 500 души на тема „Внезапно спиране на сърцето – какво да правим, докато чакаме линейка?“. Те ще се провеждат всеки ден от 16-ти до 20-ти октомври и всеки, който желае да научи повече по темата, може да се регистрира и да се включи.

Подробна информация и линкове за регистрация могат да бъдат намерени ТУК

За автора

Вашият коментар