Браво! Гората.бг спасиха хиляди дъбове от изсичане!

Може и да не ви се вярва, но в България продължават да се случват чудеса, а днешното, за което ще ви разкажем, е дело на едни от „обичайните заподозрени“, неспиращи да творят добро.

Едва ли има човек в страната, който да цени природата, да я обича истински и който поне веднъж да не е чувал или участвал в кампаниите на Гората.бг, имащи за цел засаждането на милиони дръвчета из всички кътчета на Родината, които да осигурят чист въздух, зеленина и бъдеще за нас и нашите деца.

Непрестанните събития из страната, провеждащи се без значение от климатичните условия и това дали навън е мрачно, дъждовно, снежно или горещо, отдавна са спечелили доверието и уважението на хората към организаторите на инициативата.

Но този път изненадата наистина е голяма. Да спасиш истинска гора с хиляди дървета, като рискуваш лични средства, за да я закупиш, при това без да имаш комерсиална цел…думите са излишни.

Ето какво написа по темата Никола Рахнев – създател на Гората.бг и на практика човекът, реализирал това уникално за България дело:

УСПЯХМЕ! СПАСИХМЕ 21.5 декара ГОРА, хиляди дървета зимен дъб от изсичане!

Преди месец в Гората.бг – група  някой качи обява, в която се казваше, че се „продава готова за сеч гора“, с всички необходими документи. 80+ годишни дъбове, в Стара планина. Разбира се, че понякога е допустимо да се сече, дори необходимо, но този случай съвсем НЕ е такъв. Това разбрахме по-късно.

Първата ми реакция беше дали не можем да направим нещо, писах коментар „Да я купим и да я спасим?“ и десетки хора подкрепиха идеята…Така започна тази история с много щастлив край.

Измина доста време, говорихме с брокери, обменяхме документи, ходихме да я видим, по един черен път, с полу-изправна кола, смрачаваше се, бе огромно предизвикателство, но беше красиво, тихо, спокойно, чисто, диво, а част от дъбовете величествени!

Трябваше ми и професионално мнение. Благословен съм да познавам професионалисти лесовъди, от тях и един много опитен лесоустроител, който след като видя документите и видео, бе категоричен, че той не би правил сеч и сечта НЕ е необходима, че 80 годишната дъбова гора, може спокойно да живее още стотици години, ако не бъде изсечена.

Това и чаках. Предприехме действия и днес съм щастлив да Ви обявя, че Гората.бг има първата си гора, която купи, за да запазим за децата си. Днес сделката мина при нотариус в Сливен, гората е на 40 км. от този град, в планината.

Купих гората със средства, които са предвидени за друго и ще се радвам да подкрепите финансово и ако вярвате, че действието ни е правилно. Ако и колкото средства не се съберат, за тази спасена гора, ще заплатя лично. Беше важно да я купим тихо и бързо, защото един анонс в група със 100 000 души можеше да откаже продавача.

Възможните варианти за тази гора като статут и действия през годините са повече от един, но при всички случаи борд от професионалисти и общественици ще взема решенията за тази гора, водени от най-доброто за нея, за дърветата в нея, за биоразнообразието и бъдещето, а не водени от икономически интереси. Вярвам, че така трябва да се стопанисват всички гори в България, защото те са много по ценни за бъдещето, отколкото дървесината им сега.

Една от възможностите например е да бъде обявена за гора във фаза на старост, което по законодателство ограничава човешката намеса и защитава максимално нашата гора.

И тази дъбова гора, тези хиляди величествени дъбове, бяха спасени срещу 11 000 лв. цена (свалих 20% с преговори) + 455,20 лв. разходи по придобиването (данък придобиване, нотариални такси и др.) и 330 лв. брокерска комисионна. Или общо 11 785.22 лв., тоест 548.74 лв. за декар или по 5-6 лв. на огромен, жив дъб.

Ако желаете да подкрепите и станете част от тази първа спасена гора, можете да го направите, като в основание пишете „Спасената гора“, с дарение по банкова сметка, PayPal, с карти, ТУК.

Ако съберем сумата, ще можем да спасим и други такива гори, защо пък и бизнесите да не се включат. Ако не ги съберем, ще ги възстановя, тази гора вече е спасена и всичко си струваше!

ГОРАТА ВЕЧЕ Е СПАСЕНА! 1:0 за нас, нека тези дъбове доживеят своята дълговечност от 500-600, а някои и хиляда години, а нашите пра-пра-пра-пра-пра-пра-внуци да се разходят под сянката им….с благодарност, за това, което ние с Вас направихме!“

Шапки долу за стореното! От Гората.бг непрестанно доказват, че избраното от тях мото „Днес някой ще седи на сянка, защото друг отдавна е засадил дърво“ не е просто имиджов похват, а зад думите стоят и действия.

Продължавайте!

За автора

Вашият коментар