Дари плазма, помогни на трима

„Здравейте, бих желала да призова всеки, който мине през вируса, да дари и да спаси човешки живот! …“

Така започва публикация в социалните мрежи на една смела дама, която въпреки трудностите, през които преминава, успява да помогне на други хора да преборят вируса. Как? – Като дарява реконвалесцентна плазма и с едно даряване помага на трима болни.

От самото начало на настоящата пандемия в много страни, включително и в България, хиперимунна (реконвалесцентна плазма) се прилага успешно при COVID-19. Въвеждането на този метод за лечение на новата болест стана възможно и благодарение на усилията на едно сдружение в обществена полза – „Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма“, което беше регистрирано преди 10 месеца.

Със самото си създаване то си постави три основни цели: да информира хората, прекарали болестта, че могат да помогнат на други хора, които в момента са в беда; да информира пациенти и техните близки, че съществува такъв метод на лечение, стар 130 години; да информира лекарите, че те могат да помогнат на своите пациенти да се справят по-бързо със заболяването като ползват реконвалесцентна плазма.

Ето какво сподели пред MediaCafe по темата председателят на Сдружението д-р Павлина Михайлова:

„По време на втората вълна много лекари у нас се убедиха, че този метод „работи“. За съжаление беше пропуснат моментът между двете вълни на пандемията – януари-февруари – за да се създаде едно депо или както препоръча Европейската комисия – Национална банка с реконвалесцентна плазма.

Днес отново чекмеджетата на Кръвните центрове са полупразни и лекарите не могат да работят спокойно. Защото преливането на плазма трябва да се извършва в ранната фаза на заболяването – между 8-12 ден, когато в организма все още има вируси. И да се прелеят 2-3 сака. Ако лекарят няма на разположение достатъчно плазма, как ще може да лекува навреме и как ще прелее достатъчно плазма?

Затова инициираме втори кръг на националната информационна кампания и призоваваме тези, които са прекарали заболяването, да отидат и да дарят плазма. РЦТХ Пловдив приема дарители без ПСР, което е голямо улеснение за хората, които преболедуваха, без да си правят някакви тестове. А РЦТХ Пловдив снабдява не само болниците в Пазарджик и Хасково, но може да помогне и на болници, които са в Северна България, стига да има налична плазма, което е чудесно! Такъв акт на взаимопомощ заслужава възхищение – това е уникален шанс за всеки българин – да помогне на човек, който боледува на другия край на България!“

Каква е процедурата за даряване

Процедурата за даряване на плазма се нарича плазмафереза и трае 45-50 минути: кръвта минава през апарат, който я центрофугира. Той отделя плазмата и връща кръвните клетки обратно в организма.

При едно даряване се отделят 400-600 мл плазма, което се разпределя в 2-3 сакчета по 200 мл. Тази процедура може да се повтори до 8 пъти в рамките на два-три месеца.

Защо да дарим плазма чрез плазмафереза, а не цяла кръв?

  1. Процедурата плазмафереза е полезна и има подмладяващ ефект за даряващия, защото с нея се елиминират вируси, токсини и други субстанции, натрупани през годините в организма.
  2. Плазма може да се дарява до 8 пъти в рамките на 2-3 месеца, а кръв – 2-3 месеца след кръводаряване.
  3. При процедурата плазмафереза се извличат 3 сакчета (дози) плазма. При даряване на кръв – едно сакче.
  4. В крайна сметка с едно даряване на плазма може да се помогне на трима болни. С даряване на кръв може да се помогне на един болен.  

В РЦТХ Пловдив може да се дарява и поименно – за ваш болен близък.

На този етап хора, които са след ваксинация, не могат да даряват плазма, а само цяла кръв.

Ето и какви са условията, за да станете дарител:

Трябва да сте на възраст между 18 и 65 години и с телесно тегло над 50 кг. Не трябва да сте боледували от HIV, хепатит B и C, сифилис, както и да нямате сериозни придружаващи заболявания. Другите условия са да не приемате лекарства и да не са ви преливани кръв и кръвни продукти през последните 6 месеца.

Ако желаете да станете дарител, трябва да се обадите в най-близкия Кръвен център – Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, НЦТХ и ВМА – в София, и след интервю по телефона, ще можете да си уговорите час за диагностика и даряване.

Къде можете да дарите в страната:

НЦТХ – София на следните телефони: 02 921 0417 91, 0876 752 909, 0876 773 201 и 0876 774 207;

РЦТХ Пловдив на следните телефони: 0885319290 , 032 904 401 и 032 904 402.

РЦТХ Варна на следните телефони: 0897 900 891 и 052 681 801;

РЦТХ Плевен на следния телефон: 064 898 850;

РЦТХ Стара Загора на следните телефони: 042 611 415, 042 611 444 и 0877 01 88 20;

За автора

Вашият коментар