„Десет хиляди крачки в града – десет хиляди причини да бъдеш щастлив“

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив обяви литературен конкурс на тема „Десет хиляди крачки в града – десет хиляди причини да бъдеш щастлив“.

Със свой разказ, стихотворение, приказка или басня могат да участват хора на всякаква възраст с интерес в областта на литературата и опазването на околната среда. В регламента са изброени изисквания към литературните произведения: съдържанието да е свързано с тематиката на Европейската седмица на мобилността – 2021, да са увлекателни и оригинални, да са добре структурирани и аргументирани и не на последно място – да са написани грамотно. Срокът за изпращане на творбите е 15 септември. За най-добрите трима автори са предвидени тематични предметни награди, а всички, включили се в конкурса, ще получат грамоти и възможността да участват в бъдещи организирани от екоинституцията събития.

Конкурсът се превърна в традиционна инициатива на пловдивската екоинспекция за отбелязване на „Европейската седмица на мобилността“ и амбицията на организаторите е да издадат книжка с най-добрите произведения, конкурирали се в надпреварата през годините. Темата на EUROPEANMOBILITYWEEK за 2021 година е „Безопасност и здраве чрез устойчива мобилност“. Кампанията е обвързана с подкрепата на местни инициативи и усилия от всички граждани и организации европейските градове да се превърнат в по-добро място за живот като станат по-безопасни, по-екологични и по-достъпни. Тези цели може да бъдат постигнати чрез комбинации от мерки, включително насърчаване на алтернативни решения за обществения и индивидуалния транспорт в градовете с ниски или нулеви емисии. Ползите за всеки човек са неизброими, като те са свързани най-вече с подобряване на здравето и постигането на емоционален и социален баланс.

Темата, върху която могат да пишат участниците прави асоциация с популярната теория, че 10 000 е оптималният брой крачки на ден за поддържане на добро здраве и справяне със стреса, а всяка крачка отгоре носи допълнителни ползи. 

Пълните условия на конкурса и начинът, по който може да се участва, можете да видите ТУК. Очакванията на организаторите са да получат стойностни и вдъхновени от темата произведения.

За автора

Вашият коментар