Големи имена от българския спорт застанаха зад Ден на спорта в училище

През тази година в Деня на спорта в училище се включиха близо 800 учебни заведения (училища и детски градини) от  цялата страна, като организираха множество различни събития с участието на над 150 000 ученици. Откриващото събитие за деня бе проведено в град Гълъбово, където домакин бе СУ “Васил Левски”, станал носител на титлата “Посланик на Деня на спорта в училище” през 2022-ра. Координатор на мащабната кампания  е BG Бъди активен.

Официално събитие бе проведено и в пловдивското НУ “Христо Ботев”, където специален гост бе най-успешният ни състезател по кану – Николай Бухалов.  Спортен клуб ДаДао Север, Пловдив, проведе активни занимания с учениците от началното училище, а учителите по физическо възпитание и спорта осигуриха надпревари с множество изпитания. Децата изпробваха умения в различни подвижни и игри с топка.

В най-активния ден, учебните заведения отправят покана към местни спортни клубове да проведат открити занимания на територията на съответното училище или детска градина. ДаДао клубове от цялата страна се включиха с тренировки и демонстрации в различни населени места. Традиционно мрежата на клубовете по ДаДао подкрепя BG Бъди активен в различни инициативи на сдружението с цел стимулиране на децата към повече спорт и активност.

Един от акцентите през тази година бе специалните гости на празника – професионални спортисти, треньори и известни лица, свързани със спортната дейност.В Сливен, Деня на спорта в училище събра звездите от Игри на волята в училище СУ „Константин Константинов“, където бе проведен мащабен спортен празник.  Мария Оряшкова, Румен Радев, Теодора Мудева, Ива Георгиева, Денислава Велкова и Иван Рълев се включиха в Активния ден и спортуваха заедно с възпитаниците с цел да ги мотивират да бъдат по-активни, за да бъдат по-здрави.

По повод Най-активния ден, в “Българско Школо” в столицата, гостуваха  Тереза Маринова – златен олимпийски медалист в дисциплината троен скок, Владимир Николов – 5 пъти шампион на България по волейбол, Тихомир Иванов – световен университетски шампион в скок на височина, Цанко Цанков – Световен, европейски и национален рекордьор на маратонско плуване.  Специален поздрав към учениците на училище Професионална Гимназия по електротехника и електроника Пловдив отправи най-успешният ни футболист – Христо Стоичков. Друга обичана футболна личност – Валери Божинов, бе част от програмата на АРТИС ЧСУ по изкуства и чужди езици в София.

Специалната тема на Ден на спорта през тази година бе организирането на ЧИСТО събитие част от семейството на Спортни събития #БезОтпадъци. Организиращият екип на всяко учебно заведение  бе ангажиран да направи предварителен план за осигуряване разделното събиране на отпадъци по време на програмата на деня като постави видими и ясно обозначени кошчета за разделно събиране на опаковките, осигури комуникация с участващите и организира почистване на двора или локацията, на която се провежда мероприятието.

В момента тече подаването на отчетите на учебните заведения към координаторите, след което на база предварително зададените критерии ще бъдат излъчени победителите в надпревара за Най-активно учебно заведение на България за 2023-та.

За автора

Вашият коментар