Граждани и организации в партньорство за чист град

През изминалата година проектът “Партньорство за красива и чиста България” на сдружение БГ Бъди активен създаде мрежа от 15 организации, които се заеха с нелеката задача да изградят активно гражданско общество в няколко града. Пловдив, Варна, Шумен, Силистра и Добрич смело поеха по пътя на преосмисляне отношението към градската среда и природата, а техният пример се оказа заразителен и през годината към тях се присъединиха и по-малки градове и села като Марково, Куртово Конаре, Калофер, Асеновград, Езерец, Дулово.

През 2020-та, „Партньорство за красива и чиста България“, част от дългосрочната програма _Място България, успя да:

  • Превърне занемарените пространства в цветни и приятни за почивка градини и места чрез тактически урбанизъм и Placemaking и чрез въвличане на общностите.
  • Показа че отпадъците могат да живеят втори живот, когато ги рециклираме
  • Почисти и спести на природата 120 000 кг отпадъци
  • Подкрепи 17 културни събития, като им помогнахме да се присъединят към семейството на Събития #БезОтпадъци
  • Реализира над 60 успешни партньорства с НПО сектора и над 20 партньорства с публични институции и администрации
  • Провокирам общата публика и участници по събития, чрез силата на Guerilla marketing, да се замислят повече по темата с отпадъците, които генерират, и по-конкретно фасовете и малките дребни боклуци, които всички подценяваме, заради малкия им размер.
  • Реализира 846 публикации в медии, което се равнява до над 4 млн души. благодарение на интересните инициативи
  • Достигне над 3млн. души с каузата #БезОтпадъци чрез мащабни дигитални кампании в социалните мрежи достигна над 3млн. души с каузата #БезОтпадъци
  • Създаде информация и ресурси за справяне с предизвикателствата за предотвратяване и рециклиране на отпадъци до нашата мрежа от над 400 училища

“Щастливи сме, че в сътрудничество с местните общини и местните компании за управление на отпадъците, успяхме да премахнем около 110 000 кг. от планината в близост до село Марково, а във Варна, заедно с местни партньори успяхме да изкараме от природата над 3000 кг. на отпадъци, събрани от райони на диви и труднодостъпни плажове и подводни акции. През 2021г. ще продължим да работим в посока идентифициране на незаконни сметища, сигнализиране и апел към местните власти за дългосрочно справяне с отпадъците на проблемните места. По този начин целим превъзпитание и информиране на населението за негативното въздействие на отпадъците върху околната среда.“, казва Зоя Георгиева, проектен мениджър на сдружение БГ Бъди активен.   Една от целите на  „Партньорство за красива и чиста България“ през 2021-ва е да се повиши нивото на гражданската активност и отговорност по темите за замърсяване, почистване и облагородяване на публични пространства.  „Вярваме, че всеки един от нас трябва да бъде активен и да има отговорно отношение към отпадъците, които генерираме всеки ден, и към града, в който живеем. Вместо да сме в шок от снимките на замърсени реки, по-добре е да се научим как да не  замърсяваме и какво да правим с отпадъците.“  

Друга важна насока в проекта, ще бъде  провеждането на инициативи за намаляване и рециклиране на отпадъците, като един от акцентите през тази година  ще бъдат водните басейни -тяхното опазване от замърсяване и дейности по почистването им. Според изследване на Института за финансови проучвания и иновации в Пловдив, проведено през 2020-та, гражданите като цяло са убедени във важността на своите лични усилия за опазване на околната среда, като едва 3% заявят, че техните лични усилия нямат никакво значение за подобряване на околната среда. Интересен с отговорът на въпроса: „Колко често гражданите реагират когато станат свидетели на изхвърляне на отпадъци?“, който рязко контрастира с предното твърдение. Резултатите за шестте града показват, че САМО около една шеста от гражданите (15,4%) реагират често на такива прояви, а едва 3,7% го правят редовно. Повече от една трета от тях (36,7%) никога не реагират на такива прояви. Това оставя отворен отговорът на въпроса: Вярват или не, гражданите че всичко зависи от тях и осмеляват ли се да посочат и критикуват виновника?

Според цитираното проучване за град Пловдив и сравнението му с предишно такова от програмата Аз, Ти, Пловдив! през 2019, на отговора на въпроса: „Колко често според вас роднини, приятели и познати изхвърлят на улицата, изхвърлят през прозореца на колата или сред природата: Опаковки от закуски, кроасани, шоколад “ може да бъде отчетен спад с 5,6% като през 2019 г. 11,3% от анкетираните се самодекларират, че често изхвърлят боклука си, което намалява до 5,7% през 2020 г. Докладът посочва още по-сериозно намаление от 9,7% в изхвърлянето на отпадъци свързани от вида пластмасови бутилки и консерви. През 2019 г.  13,7% от анкетираните се самодекларират, а през 2020 г. процентът вече е спаднал до 4%.

През 2021-ва, проектът ще се реализира отново в няколко български града – Езерец, Варна, Добрич, Силистра, Пловдив и други.  Сдружението е отворено към нови партньорства и идеи, посветени на активизиране на хората и обществото, повишаване на информираността по темата за опазване и подобряване на околната среда, и очаква и други градове също да се включат.

Проектът “Партньорство за красива и чиста България” се осъществява с подкрепата на Фондация Кока Кола

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

За автора

Вашият коментар