„Книги за смет” в Пловдив, София, Бургас и Кюстендил

Близо седем тона бяха събрани и рециклирани в майското издание на „Книги за смет“. Велико Търново поведе с 2100 кг., следвано от Варна с 1640 кг., Русе – 1100 кг., Стара Загора – 880 кг. и Плевен – 730 кг. Събраните отпадъци са сортирани и рециклирани от Eкопак България, които предоставят и жълтите контейнери.

Интересът към кампанията е голям, като в нея се включват цели семейства, класове от различни училища, детски градини и библиотеки. В Стара Загора децата и учителите от 1-ви В клас на СУ „Железник“ предадоха над 60 килограма пластмасови отпадъци, като получените за тях книги ще дарят на училищната библиотека.

Този уикенд, 5 и 6 юни, ще се проведе втората част на кампанията, от 10 до 13 ч., както следва:

5 юни, събота:

Пловдив: две локации

  • паркинг на Kaufland, бул. „Пещерско шосе” №36
  • площад „Централен”, до Военния клуб

София: две локации

  • паркинг на Kaufland, ул. „Филип Аврамов” №3
  • паркинг на Kaufland, бул. „Ген. Тотлебен” №36

6 юни, неделя:

Бургас: паркинг на Kaufland, ул. „Янко Комитов” №8

възможна втора локация – на Пантеона

Кюстендил: паркинг на Kaufland, бул. „Македония” №10

Регламентът на „Книги за смет“ е добре познат – всеки може да донесе килограм годна за рециклиране пластмаса, като в замяна ще получи книга по избор и отстъпка за продукти на Kaufland. Пластмасата трябва да е изпразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място, а отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 80 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги.

За автора

Вашият коментар