Представят изложба по случай 45-годишнината на Сценични кадри

Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще отбележи своята 45-та годишнина с голяма изложба в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15.

Изложбата е много разнообразна и любопитна, защото в нея ще могат да се видят сценографски проекти, костюми, анимация, късометражни филми, скулптура, живопис, илюстрация, фотография, иконопис, реставрация и т.н. Куратор на експозицията е дългогодишният директор на НГСЕИ Емилия Арабаджиева, а участниците са повече от 40 утвърдени в своята област творци, които се изявяват както в България, така и по света.

Част от участниците са Петър Митев, Ангел Гешев, Сотир Гелев, Тихомир Пенов, Борис Стоилов, Сашо Захариев, Иван Карев, Никола Певичаров, Кольо Карамфилов, Донка Боева, Петко Танчев, Илиян Зарков, Теодора Лазарова и Димитър Марински.

Национална гимназия за сценични и екранни изкуства е създадена през 1975 г. по инициатива на пловдивските театрали Светослав Генев, Атанас Бояджиев, Веселин Ковачев и др. като Средно художествено училище за сценични кадри. Голяма част от завършилите досега над 2200 ученици се реализират успешно в театъра, киното, телевизията и в много други жанрове на визуалните изкуства.

Официалното откриване е на 15 май (събота) от 11:00 до 12:30 ч. Изложбата ще може да бъде видяна до 2 юни.

Вашият коментар