Динко Ненов посвети скулптура на Парламента

Художникът Динко Ненов показа скулптора със заглавие „Парламентарно кафе“, посветена на последните политически събития у нас. В галерията на Гладстон 32 вчера бяха показани над 60 автора, участващи с картини и пластики. Една от тях бе повече от актуална.

Динко Ненов е правил изложба в Парламента в Югославия, където по това време е имало протести отвън, а вътре политиците са си пили кафето на тихо и спокойно. Тогава разбрал най-видно, че един Парламент отвън може да е един, но отвътре е съвсем друг. Идеята за подобна скулптура се зародила в онези времена, докато не дошъл моментът за изборите у нас тази година и разбрал, че сега е най-подходящият момент за изработката й.


Името избира да е такова, защото по думите му както в миналото партиите са си пили кафето заедно, така ще продължат да го пият заедно, въпреки всичко. Тук той влага смисъла на кафето като сплотяване.

„За мен кафето олицетворява сбирката между хората. Него могат да го пият мафиоти, парламентаристи или ние двамата. Понякога и могат да те поканят на кафе, но да се има предвид уиски“, шегува се авторът.

Художникът се надява, че в новосъздадения парламент в България ще има истинско обединение. „Те са народни представители и са избрани от нас, за да защитят идеите ни. Дано го направят“, допълва той.

Динко Ненов е роден в Смолян през 1960 година. Има над 30 самостоятелни изложби у нас и в чубина – Германия, Холандия, САЩ, Англия, Испания, Япония и други страни. Работи живопис, скулптури и монументи. Член е на СБХ и на групата на пловдивските художници.

За автора

Вашият коментар