Откриха „Балкански мостове III” в Балабановата къща

III-тото издание на Международния мозаечен форум „Балкански мостове” започна в Балабановата къща в Стария град със символично откриване, в присъствието на официални гости, част от авторите, почитатели на мозаечното изкуство и с кратка музикална програма.

За концепцията на проекта, в който тази година  участват 55 автори от 8 държави със 110 мозаечни произведения, подредени в сводестата и дълбоката зала на Балабанова къща, говори проф. Емилия Константинова – Ръководител катедра „Теория на изкуствата“ в АМТИИ „Проф.Асен Диамандиев“ Пловдив и член на журито.

По време на откриването, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов връчи и три парични награди – за цялостен принос на проф. Илия Илиев, за млад български автор и за чуждестранен автор,  осигурени с негови лични средства.

Третото издание отново е в подкрепа на идеята, че Пловдив е уникално място, в което мозайката като културно-исторически артефакт и съвременните мозаечни тенденции могат да съществуват в съзвучие. Експозицията представя разнообразие от цветове и идейни концепции, чрез които публиката ще съпостави различните мозаечни школи и материали.

Поздрав към участниците и гостите отправиха още художникът  Крум  Шаранков – куратор на изложбата, доц. Елена Кантарева – Дечева – председател на журито и директорът на „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев.

Представителната експозиция мозайки „Балкански мостове III”  може да бъде видяна всеки ден до 30 април от 09:00 до 18:00 часа, а входът е свободен.

Вашият коментар