„Древната жена“ ще бъде открита в Етнографския музей

Изложбата „Древната жена“, която представлява двадесет комплекта микромакраме бижутерия, придружена от авторорски аудио фон – напеви и песнопения и видео, показващо детайлно техниката на изработване на бижутата, както и вдъхновенията и метаморфозите на авторката Силвия Методиева по време на творческия процес, ще бъде представена в Етнографския музей.

Това е едно изживяване на личния допир на авторката с нейната древна същност, когато утихнала в своето ръкоделие успява да чуе ехото на прадедите си. Съсредоточаването в детайла изважда на показ иначе притаените образи и срещата с тях е знаменателна.

Древната жена е тиха , присъстваща . Тя е знание, съвкупност от житейска опитност , преживявания, осъзнавания. Тя е била дете и е отглеждала деца, люляла е на ръце , кърмила е. Била е момиче, тичало на воля из полята и горите, гонила облаците, писала любовни стихове, чакала любимия, и отново и отново повтаряла пиесата с нови лица, нови дрехи и ново осветление на сцената.
Ако е звук, тя е нежната приспивна майчина песен, болезнен вопъл на майката, загубила детето си, ясният вик стръвната преследвачака- ловджийка, страстните стонове под нежните ласки на любимия, възгласите на танцуващата около огъня, напевите на момите по седенките и тъй нататък и тъй нататък. Звука на вечността, морните ръце, благия поглед, похотливата походка, игривата снага, моминския трепет.

Силвия Методиева е личност с многостранни интереси. Оперна и джаз певица, приложник – файбър артист, учител, в процес на обучение за психодрама терапевт и семеен консултант. Реализира самостоятелни проекти , комбиниращи разностранните и интереси, като Древната жена” е втората от три изложби, които ще посвети на микромакрамето.

Откриването на чаша вино и кратка музикална програма, със специалното участие на сопраното Евгения Ралчева, ще се състои на 17 март в 18.30 часа. 

За автора

Вашият коментар