Откриват „[Не]Реалност“ в галерия „Капана“

Изложбата „[Не]Реалност“ ще бъде представена днес от 17.00 часа пловдивската галерия „Капана“.

След 4-годишна пауза, иновативният проект на Сдружение „Изкуство Днес“ – Арт Позитив,  се завръща на художествената сцена в града с нов формат. Освен представянето на автори от Пловдив, тази година са включени и гост участници от страната, които допринасят за разширяване на творческия прочит. 19-те автори ни представят различни подходи и техники в областта на съвременното изкуство като живопис, инсталация, рисунка, фотография и видео арт. Арт Позитив се явява като една „творческа лаборатория“ за обмен и споделяне на идеи, технически похвати на реализация и умения.

Тази година с нова сила ни изправя пред въпроси с житейски характер, засягащи не само чисто физическото ни оцеляване, но и всичките ни навици и представи за самото ни съществуване в света. Все повече и повече мястото ни на сигурност, комфорт и дори развлечение се измества от реалното към виртуалното. Там ли се крие единствената възможност за близост, присъствие и съпричастност?

До колко реалното може да стане виртуално и това задоволява ли човешките потребности към света? Все пак етимологически думата „виртуално“ произхожда от латинското – virtualis, което може да бъде преведено като добродетел, сила, ефикасност и още от средновековието има значението на нещо „като истинско“, което има такава същина и ефект, но не е всъщност такова, защото няма физическа или онтологична реализация. Така виртуалното може да бъде описано и като една чиста потенциалност, която седи в динамично положение спрямо актуалното. От там и философията разглежда мисълта като първата въобще породила се виртуалност, която надхвърля телесното и така осъществява полето на духовното.

Всяка от работите, представени на изложбата, демонстрира различен фрагмент от тази многопластова диалектика, която, като невидима нишка от смисли, конструира свят огледален на истинския, в който ние всъщност сме потопени и извън пределите на галерията.  

„[Не]Реалност“ ще може да бъде видяна в периода от 17 март 2021 година до 10 април 2021 година.

В изложбата участват Албена Михайлова, Весела Статкова, Велина Христова, Евгени Младенов, Евелина Кокоранова, Емил Миразчиев, Ива Вачева, Ивелина Иванова, Надя Генова, Осман Юсеинов, Севдалина Кочевска, Соня Митова, Стилианос Григориадис, Тихомир Тодоров, Трендафила Трендафилова, Харита Асумани, Цветанка Борносузова, Цветелина Ангелова и Явор Костадинов.

Медийни партньори на събитието са MediaCafе, БНТ 2 и Katra FM.

Арт Позитив е проект на Сдружение „Изкуство днес“, член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте-институт.

Изложбата се осъществява със съдействието на Министерство на културата.

Повече за предстоящата изложба вижте ТУК

За автора

Вашият коментар