София Филм Фест завладява Пловдив

За 16-ти пореден път пловдивската публика ще се наслади на фестивала София Филм Фест, чието откриване е днес в Lucky Дом на киното. Кинопанорамата стартира в 18:30 часа с новия филм на Камен Калев – “Февруари”, част от официалната селекция на фестивала в Кан. Режисьорът ще бъде специален гост на прожекцията и ще разкаже повече за поетичния си разказ, който описва живота на човек – като момче на 8, младеж на 18 и старец на 82. Пътят му в живота изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, но по всяко време невидима сила като е ли го напътства. Тя е част от нас и по-тайнствен начин ни кара да продължаваме напред, към смъртта.

Общо 27 заглавия са включени в програмата на фестивала, като те са организирани в три категории.

Първата категория е „Премиери“, в която са включени безспорният фаворит за чуждоезичен „Оскар“ на Томас Винтенберг – „Още по едно“ с Мадс Микелсен. „Сибир“ на гостувалия в Пловдив режисьор – Ейбъл Ферара и  участието на Уилям Дефо, „Човекът, който си продаде кожата“ с Моника Белучи, „Пътищата на живота“ с Хавиер Бардем и Салма Хайек, „Туве“ на Зайда Бергрот, посветен на прочутата художничка и писател Туве Янсон, „Сузана Андлер“ на Беноа Жако с Шарлот Генсбур, и носителите на Сребърни мечки – “Ундине” и “Никога рядко понякога винаги”.

Категорията „Ново българско кино“ освен откриващият “Февруари”, включва още три съвсем нови родни заглавия – „Уроци по немски“ с Юлиян Вергов и Стефка Янорова, „Житие“ с Иван Бърнев и Любов Любчева, и дългоочаквания филм за Петя Дубарова – „Петя на моята Петя“.

Another Round (2020)

А с категорията „Филмови класики“ пловдивските киномани ще могат да се насладят на дигиталните копия на 12 обичани заглавия от любими режисьори. Сред тях са “Алис в градовете”, “Париж, щата Тексас” и “Буена Виста Сошъл Клъб” на Вим Вендерс, “Извън закона” на Джим Джармуш, “Празненството” на Томас Винтенберг, “Стик N3” на великия Ким Ки-дук, “Вангелис и пътуването до Итака” на Тони Палмър.

В тази рубрика ще могат да бъдат видяни още номинирания за Златна палма през 2001-ва година “Кандахар”, носителя на 4 Оскар-а за 1982-ва година “Огнените колесници”, култовия “Пинк Флойд: Стената” и още интересни заглавия.

Цена на билета е 8/6 лв (за студенти и пенсионери 6лв), а картата за 5 прожекции е на стойност 35 лв.

За автора

Вашият коментар