Баня Старинна отново отваря врати за „Арт Позитив” през 2012

За поредна година Сдружение „Изкуство днес” (Център за съвременно изкуство – Пловдив), Баня Старинна организира фестивала „Арт Позитив”. Това е единствен по рода и мащабите си форум за изява на артисти от Пловдив, който насърчава развитието на съвременното изкуство с всичките му форми. Деветото по ред издание отправя към пловдивските автори многозначната реплика „Мини“ и ще се представи пред с нея през пролетта. 

Концепцията „Мини“ е отправна точка за творчески търсения и безкрайно поле за интерпретации и асоциации. Тя дава възможност за експерименти с тематиката, материалите и техниките на изпълнение. „Мини“ като минимализъм, като радикален отказ и освобождение от орнаметналистиката. Минимализъм като търсене на фундамента на изкуството и канализиране на творческата енергия в една единствена форма, цвят или звук.
Минимализмът като крайната фаза във вечния цикъл на изкуството, която разгромява вече съществуващата пищност и проправя нов път за модерното. Или минимализмът като малко, клаустрофобично пространство, в което артистът отчаяно се опитва да побере една идея. Минималистичното течение в изкуството, което възниква през 60-те години в САЩ, се доказа като неповторима провокация към публиката, която оставена сама на произвола на собствената си фантазия трябва без никакви ориентири да търси посланието на изкуството. Но и като гранична позиция в изкуството, която революционно разбива съществуващата естетика.
„Mини“ има потенциала да събуди все още живия благодарение на артисти като Робърт Морис и Сол Левит спомен за минимализма. „Мини“ е и провокация към съвременното общество, намиращо се в предапокалиптична ситуация на страх от краха на глобализацията в едно време, в което човекът е принуден да живее с минимум, чието разположение по вертикалната скала на благосъстоянието е неясна величина, която събужда нови догадки и страхове. Но минимумът е предизвикателство към артиста в ситуация на изчерпване и свиване на ресурсите и пазара. Или как възниква изкуството и какъв е абсолютният минимум за съществуването на едно произведение на изкуството.
„Мини“ е и една езикова провокация, която гъделичка асоциативното мислене и отваря безкрайни възможности за интерпретации във всички сфери на изкуството.


Условия за участие:

1. Творческа биография

2. Авторски проект – описание на идеята и бюджет за реализация

3. Визуални материали

Предложенията се изпращат на office@arttoday.org в следните формати: doc., pdf., jpg., mpeg2.

 

Краен срок: 5 Март 2012 година

 



mediacafe.bg

За автора